- Toon alle vragen
- Over de VCOV
- Voor ouders
- Over ouderwerking
- Voor ouders met een kind met bijzondere noden
- Over de schoolraad
Je kind zit in de kleuterschool
• Naar het lager onderwijs?
Een kind stapt meestal over van de kleuterklas naar de lagere school als het 6 jaar is. Of juister: op 1 september van het jaar waarin het 6 wordt. De ouders beslissen of hun kind overgaat of nog een jaar in de kleuterklas blijft. Je kind moet wel aan de toelatingsvoorwaarden voldoen.
• Niet schoolrijp?
Is je kind al 6, maar nog niet klaar voor het eerste leerjaar? Dan kan je als ouder beslissen om het nog 1 jaar langer kleuteronderwijs te laten volgen. In de gewone school of in een speelleerklas. In het buitengewoon kleuteronderwijs mag een leerling nog 2 jaar langer blijven.
Je kind is dan wel leerplichtig: het moet dan elke dag naar school.
Je kind zit in het lager onderwijs
- Overgaan naar een volgend leerjaar?
In het lager onderwijs beslist de school of een leerling mag overgaan, of moet zittenblijven. De school kan wel afstand doen van dat beslissingsrecht, en de keuze aan de ouders laten.
In het decreet rechtspositie van de leerlingen staat duidelijk dat ouders het recht hebben om te weten welke individuele maatregelen er zullen genomen worden indien een leerling het jaar moet overdoen. Concreet wil dit zeggen dat de school de plicht heeft een plan op te stellen voor de leerling met daarin het individueel leertraject. Dit plan moeten ouders op voorhand krijgen. (Ontwerp van decreet houdende diverse maatregelen betreffende de rechtspositie van leerlingen in het basis- en secundair onderwijs en betreffende de participatie op school)
- Overgaan naar het secundair?
De periode in het lager onderwijs duurt in principe 6 jaar. Is je kind een regelmatige leerling geweest? Dan beslist de klassenraad of je kind de doelen uit het leerplan voldoende beheerst. Als dat zo is, heeft je zoon of dochter zijn eerste getuigschrift op zak: dat van het basisonderwijs. Het is zijn toegangsticket tot de A-stroom van het secundair onderwijs.
Een leerling die 14 jaar wordt vóór 1 januari van het lopende schooljaar, kan nog 1 schooljaar lager onderwijs volgen.
• In het lager onderwijs kan dat na gunstig advies van de klassenraad.
• Na de adviezen en de toelichting ervan, nemen de ouders de beslissing.
Een leerling die het getuigschrift basisonderwijs behaald heeft, kan geen lager onderwijs meer volgen, tenzij met toelating van de klassenraad.
Een leerling die 15 jaar wordt vóór 1 januari van het lopende schooljaar kan niet meer toegelaten worden tot het lager onderwijs.
- Overgaan naar het eerste leerjaar B in het secundair onderwijs?
Als je kind geen getuigschrift heeft behaald van het lager onderwijs, moet het instappen in het eerste leerjaar B. De ouders beslissen. Zelfs leerlingen die het zesde leerjaar niet gevolgd hebben, kunnen daar starten. Voorwaarde is wel dat ze 12 zijn of worden vóór 31 december van het lopende schooljaar. Leerlingen die in het eerste leerjaar A of B geslaagd zijn, krijgen automatisch een getuigschrift van het basisonderwijs.
Ook met een getuigschrift basisonderwijs kan een leerling naar het 1e leerjaar B op voorwaarde van:
- gunstige beslissing van de klassenraad van het 1e leerjaar B
- gunstig advies van het CLB
- akkoord van de ouders.
Je kind zit in het secundair onderwijs
• Een leerling die geslaagd is, krijgt een A-attest en mag overgaan naar een hoger leerjaar.
Op het einde van het eerste leerjaar van de eerste graad kan een leerling een A-attest met verplichte remediëring krijgen. De klassenraad kan ook de doorstroom naar één of meer basisopties (of pakketten) van het tweede leerjaar beperken.
• Een B-attest houdt in dat een leerling wel mag overgaan naar een hoger leerjaar, maar niet naar alle studierichtingen. Wil de leerling toch 1 van de uitgesloten studierichtingen volgen, dan kan hij het leerjaar overdoen (als de delibererende klassenraad hiermee akkoord gaat, of als de leerling van rechtswege het recht heeft om over te zitten). Een B-attest wordt niet gegeven na het eerste jaar secundair onderwijs.
• Een C-attest betekent dat een leerling niet geslaagd is en dus niet mag overgaan naar een hoger leerjaar. Hij moet het jaar overzitten. Veranderen van studierichting binnen hetzelfde leerjaar mag wel als hij voldoet aan de toelatingsvoorwaarden.
Als je kind een B- of C-attest heeft behaald en je bent het daar niet mee eens, dan kan je dat betwisten: niet akkoord met B- of C-attest.
Meer info over zittenblijven, overgaan en overslaan vind je op de sites:
Overgaan of zittenblijven in het lager onderwijs
Overgaan of zittenblijven in het secundair onderwijs