Wat is een leerlingendossier?

Een leerlingendossier is een schoolbreed systeem (al dan niet digitaal) waarin systematisch registraties gebeuren om leerlingen kwaliteitsvol op te volgen en te begeleiden. In zo’n systeem slaat de school gegevens over een leerling op die het handelen en communiceren vereenvoudigen en ondersteunen. Denk daarbij aan communicatie met de leerling, tussen teamleden, met ouders en derden.

Een leerlingendossier bevat dus meer dan enkel resultaten van evaluaties. Op het einde van het schooljaar neemt de klassenraad een beslissing op basis van het volledige leerlingendossier. 

Kan ik het examen van mijn kind inkijken?

Ja.

Onderwijsinstellingen van het vrij onderwijs zijn tot openbaarheid gehouden wat betreft documenten die te maken hebben met resultaten van proeven en examens, of met de uitreiking van attesten, diploma's of bekwaamheidsbewijzen. Het gaat verder dan het document dat de beslissing bevat: het omvat alle documenten die dienen ter voorbereiding van de beslissing of die ermee verband houden. Concreet kan dit bijvoorbeeld (onder andere) gaan over het leerlingendossier

Als ouder heb je recht op inzage, uitleg bij de documenten en een afschrift. Volgens het Bestuursdecreet zijn deze drie manieren evenwaardig. De onderwijsregelgeving is echter 'getrapt': men kan pas een afschrift krijgen na inzage en/of uitleg bij de documenten. Het is echter niet duidelijk hoe het Bestuursdecreet en de onderwijsregelgeving zich tot elkaar verhouden. Een vraag naar een afschrift zal dan ook doorgaans niet geweigerd worden. Het lijkt VCOV echter zinvol om steeds toelichting te vragen bij de opgevraagde documenten.