Zoeken
De Vlaamse overheid wil het leerrecht en het behalen van een kwalificatie garanderen voor elk kind en elke jongere. Vroegtijdige schoolverlaters komen namelijk in een zeer kwetsbare positie op de arbeidsmarkt. Een kwalificatie leidt tot meer mogelijkheden om een job te kiezen waarbij de jongere zich betrokken voelt. Het zorgt voor een beter loon en leidt zo tot een hogere levensstandaard, zowel financieel als sociaal en mentaal.
Bijna 1 op de 8 van onze jongeren verlaat vroegtijdig de school. In de grotere steden loopt dat cijfer vaak op tot rond de 20%. In de maatschappij weerklinkt toch best wel vaak dat 'ouders hun verantwoordelijkheid moeten nemen', maar wat als je als ouder je kind ziet uitvallen op school? Wat als je ziet dat het misgaat? Welke mogelijkheden en vormen van ondersteuning zijn er?
Herbekijk het online infomoment over vroegtijdig schoolverlaten, door Nele Schils en Sarah Desmarets (Departement Onderwijs en Vorming). De slides kan je downloaden door bovenaan deze pagina op 'Download bijlage' te klikken.
Op zoek naar meer informatie? Via onderstaande contactgegevens komt u bij de juiste dienst/persoon terecht:
- spijbelen@vlaanderen.be (regelgeving afwezigheden + spijbelen, leerplicht)
- leerplicht.onderwijs@vlaanderen.be (vragen over werking basis- en secundair onderwijs)
- clb@vlaanderen.be (algemene vragen over leerlingenbegeleiding en rol van het CLB)
- CLB van de school (zie schoolreglement)
- Provinciale netwerken Samen tegen Schooluitval (netwerk gericht op het voorkomen van schooluitval)
- Lerende netwerken Onderwijs-Welzijn (netwerk gericht op het voorkomen van schooluitval)