Zoeken
De ouderwerking organiseert jaarlijks een aantal opbrengstactiviteiten. Op enkele daarvan wordt voeding bereid en verkocht bv. een kaas- en wijnavond, BBQ of ontbijtbuffet. Heeft de ouderwerking een speciale vergunning nodig en aan welke hygiëne– en voedselveilige normen moet ze zich houden?
Activiteiten van de ouderwerking kunnen enkel onder de schoolpolis vallen als ze georganiseerd worden in overleg én met goedkeuring van de school. Bereid de activiteit(en) van de ouderwerking goed voor. Denk op voorhand na over aansprakelijkheid, verzekeringen en vergunningen zodat de ouderwerking zorgeloos en veilig activiteiten kan organiseren. Gebruik de checklist ‘veilig organiseren’ om niets over het hoofd te zien.
Voor activiteiten die uitzonderlijk plaatsvinden, zoals een spaghettiavond van de ouderwerking of een schoolfeest, is geen registratie of toelating van het Federaal Voedselagentschap nodig als aan 3 voorwaarden voldaan is:
- De vereniging of organisatie heeft geen winstgevend doel (de activiteit zelf mag wel winstgevend zijn) én
- De medewerkers aan de activiteit worden niet betaald voor de geleverde diensten én
- De vereniging organiseert maximum 5 dergelijke activiteiten gedurende maximaal 10 dagen per kalenderjaar. Ook al duurt een activiteit maar enkele uren, toch wordt een hele dag aangetikt.
Voldoe je niet aan deze 3 voorwaarden dan ben je geen gelegenheidsverkoper en moet de organisator toelating vragen en een bijdrage betalen aan het Federaal Voedselagentschap.
Persoonlijke hygiëne van de medewerkers
- Was je handen (bij voorkeur met zeep en warm water) voor je begint te werken met voeding, na elk toiletbezoek en na aanraking van vuil materiaal. Droog je handen af met papier en niet met een handdoek.
- Dek wondjes aan handen en onderarmen af met een pleister.
- Draag aangepaste, propere kledij en verzorgde haren (lange haren samenbinden, haarnetjes zijn niet verplicht).
- Zorg dat er niet gerookt wordt in de omgeving van het eten.
- Draag (eventueel) een mondmasker.
Hygiëne van het verkooppunt
Je eetstand, -wagen, -kraam … moet goed uitgerust zijn om proper te kunnen werken. Enkele tips:
- Voorzie een plaats waar je je handen kan wassen met stromend drinkbaar water (eventueel een jerrycan met kraantje), vloeibare handzeep en papier om je handen (éénmalig) mee af te drogen. Je kan daarnaast ook desinfecterende handgel voorzien.
- Zorg dat de oppervlakken die in aanraking komen met voedingsmiddelen goed afwasbaar en proper zijn.
- Gebruik bij de afwas niet te lang dezelfde keukenhanddoek, vaatdoek of spons. Zeker bij warm weer kunnen hierin grote hoeveelheden schadelijke organismen tot ontwikkeling komen. Was ze regelmatig en vernieuw ze af en toe.
- Gebruik een afsluitbare afvalbak. Zorg dat het afval de voedingsmiddelen niet kan bevuilen.
- Zorg voor voldoende koelruimte en koeling.
- Maak (indien mogelijk) de gerechten klaar in de keuken van de school. Deze is namelijk aangepast aan de hygiënenormen.
- Controleer met een thermometer regelmatig de temperatuur van de koelkasten (1-5°C), koeltogen, diepvriezers (-18°C), warmhoudkasten …
- Laat diepgevroren voedingswaren in de koelkast ontdooien. Of gebruik een microgolfoven als je ze snel wil ontdooien. Niet ontdooien bij kamertemperatuur.
- Vries ontdooid vlees niet nogmaals in.
- Koel warme producten snel af door bv. de pan in een bak met ijs te plaatsen en/of te verdelen over kleine porties.
- Bewaar het vlees in de koelkast totdat het gebakken moet worden. Ook rauwkost en sauzen laat je beter in de frigo staan tot ze opgediend worden.
- Een koud buffet? Plaats de gerechten op verpulverd ijs en neem ze na 2 uren weg van het buffet. Zorg ervoor dat bederfbare voedingswaren niet langer dan 2 uur in de ‘gevaarlijke temperatuurzone’ staan (4°C- 65°C).
- Scheid rauwe en ongewassen producten van bereide producten. Dek de bereide producten in de koelkast zo veel mogelijk af.
- Dek bereide gerechten nooit af met een propere handdoek. In de handdoek zitten immers resten van enzymen van wasmiddel en die kunnen bederf veroorzaken.
- Gebruik ook verschillende snijplanken en keukenmaterialen (bv. messen) voor vlees, vis, groenten, rauwe en bereide producten of was het materiaal tussendoor af.
- Gebruik een geopend blik volledig op of plaats de overschot op een schotel in de koelkast.
- Was groenten en fruit goed, ook de voorverpakte en voorgesneden rauwe groenten kan je best nog eens wassen.
- Bereid de gerechten op de juiste manier. Laat ze grondig bakken of koken. Zorg dat bv. gehakt, rollades en kip goed doorbakken zijn en breng soep altijd aan de kook.
- Vervang frituurolie of – vet regelmatig. De frequentie van het verversen hangt af van het gebruik en de voorschriften op het etiket.
- De temperatuur van olie/vet mag niet hoger zijn dan 175 graden voor het frituren van aardappelproducten bv. frieten/chips en niet hoger dan 180°C voor alle andere levensmiddelen. Dit om de vorming van acrylamide (een kankerverwekkende stof) te voorkomen.
- Voorkom dat er vlammen in de barbecue ontstaan en vermijd rechtstreeks contact van de vlammen met het vlees.
- Voorkom valgevaar op een vette vloer door regelmatig de vloer te poetsen of te dweilen.
- Aan de afwas gebeuren veel ongevallen met snijwonden doordat er messen in de afwasbak worden gegooid, de afwasser steek zijn handen in het ondoorzichtige water en kwetst zich. Je kan best de messen apart afwassen.
- Voorzie steeds een branddeken of een uitgewrongen natte dweil om een pan die in brand staat af te dekken of een emmer zand om de brandende barbecue af te dekken.
- Onderwijs Vlaanderen: Erkenning, toelating en registratie bij het Federaal Voedselagentschap
- Onderwijs Vlaanderen: Oog voor hygiëne: goede praktijken
Voor meer informatie, contacteer het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen
VCOV, juli 2024