Mediawijsheid
Ongetwijfeld maakt jouw ouderwerking dankbaar gebruik van allerlei digitale mogelijkheden: online inschrijven voor een activiteit, afspraken maken via een berichtenplatform op smartphone, sfeerbeelden delen op de website, het verslag van de vergadering verspreiden, ... Super handig! Helaas zitten er een aantal addertjes onder het gras zoals de GDPR, online privacy respecteren, digitale balans in evenwicht houden en auteursrechten. Hieronder geven we je belangrijke informatie over mediawijsheid, verspreid over 4 deelthema's.
Om aan te tonen dat mediawijsheid geen ver-van-je-bed-show is, geven we per thema ook een of meerdere casussen. Ga je akkoord met de reactie uit de casus? Wat zou jij doen in die situatie?... En zeker interessant: hoe denken andere ouders erover? De casussen zijn gemaakt in een programma dat het meteen mogelijk maakt om te zien wat andere ouders ervan vinden.
Mediawijsheid in 4 thema's
NETTIQUETTE |
|
- Casus 1
Pedro, voorzitter van een ouderwerking, maakt een groep in Whatsapp om snel
informatie te kunnen delen met alle leden van de ouderwerking. Sommige
leden delen er ook grappige filmpjes die de ronde doen op sociale media.
Meer en meer verschijnen er ook racistische, homofobe,
vrouwonvriendelijke, ... posts. Pedro wil zich hiervan
distantiëren en verlaat de groep. Ben je akkoord met deze reactie? Reageer op de casus via deze link en ontdek meteen wat anderen ervan denken!
- Casus 2
De
ouderwerking post een bericht op haar sociale media over de receptie
voor de zesdejaars. Een verbitterde ouder reageert dat zijn zoon daar
ook had bij geweest als de school betere ondersteuning had geboden.
Andere ouders beamen dat de zorg op school inderdaad niet goed is. De
directeur vraagt om het bericht zo snel mogelijk te verwijderen. Ben je
akkoord met de reactie van de directeur? Reageer op de casus via deze link en ontdek meteen wat anderen ervan denken!
| MEER WETEN?
|
DIGITALE BALANS
|
|
- Casus 1
Sarah, de voorzitter van de ouderwerking op school, voegt de dag vóór de vergadering een agendapunt toe. Ze wil bespreken of de school voortaan 'Roetpiet' wil gebruiken in plaats van 'Zwarte Piet'. De directeur ziet het extra agendapunt pas op de vergadering zelf. Hij vraagt om de bespreking uit te stellen tot de volgende vergadering. Ben je akkoord met zijn reactie? Reageer op de casus via deze link en ontdek meteen wat anderen ervan denken!
- Casus 2
Ilyas heeft eergisteren via het online platform van de school een bericht gestuurd naar de wiskundeleraar van zijn zoon. Hij heeft gevraagd om de laatste toets te bespreken. Zijn zoon had een 3 op 20. De leraar heeft nog altijd niet geantwoord. Boos stuurt Ilyas een mail naar de directeur omdat de wiskundeleraar zijn bericht negeert. Ben je akkoord met de reactie van Ilyas? Reageer op de casus via deze link en ontdek meteen wat anderen ervan denken!
| MEER WETEN? |
AUTEURSRECHTEN
|
|
- Casus 1
Rani ziet op een webshop een koffietas met een grappig tekstje. Perfect voor de dag van de leraar! De ouderwerking gaat op zoek naar goedkopere tassen, maar gebruikt hetzelfde tekstje. Enkele weken later krijgt de school een aangetekende brief van een advocaat wegens plagiaat. Is jouw ouderwerking hier alert voor? Reageer op de casus via deze link en ontdek meteen wat anderen ervan denken!
- Casus 2
Als enthousiaste hobbyfotograaf maakt Marlies van elke activiteit van de ouderwerking mooie foto's. Ze deelt ze in het Whatsapp-groepje van de ouderwerking. Wanneer de nieuwe schoolbrochure voorgesteld wordt, stelt ze vast dat er enkele van haar foto's gebruikt werden om de ouderwerking toe te lichten. Marlies is boos en vraagt wie hier verantwoordelijk voor is. Wat vind je van haar reactie? Reageer op de casus via deze link en ontdek meteen wat anderen ervan denken!
| MEER WETEN? |
ONLINE PRIVACY
|
|
- Casus 1
De ouderwerking wil een adresboekje maken met de contactgegevens van alle ouders. Pieter ontwerpt de lay-out van het boekje en vraagt daarna de gegevens aan de school. Die wil de gegevens niet doorsturen omwille van de privacywetgeving. Is jouw ouderwerking hier alert voor? Reageer op de casus via deze link en ontdek meteen wat anderen ervan denken!
- Casus 2
De leden van de ouderwerking zijn uitgenodigd op het verjaardagsfeest van
Mieke, de voorzitster. Het wordt een memorabel feestje. De dag erna post
Mieke foto's van het feest in de Whatsappgroep van de ouderwerking,
o.a. van de geïmproviseerde lapdance van Esmee. Esmee doet haar beklag
bij de directeur. Mogen zulke zaken volgens jou in de groep gepost worden? Reageer op de casus via deze link en ontdek meteen wat anderen ervan denken!
| MEER WETEN? |
Heb je een vraag voor VCOV? Contacteer ons!