Zoeken
Wanneer we praten over 'communicatie ouders-school' dan gebeurt dit heel vaak vanuit het standpunt van de school. Toch zijn er ook heel wat tips voor ouders om deze communicatie te verbeteren.
We verzamelden 'Do's and don'ts voor ouders' en staan ook stil bij de transfer van deze tips naar de communicatie tussen de ouderwerking en de school.
De do's and don'ts voor ouders zijn niet alleen van toepassing op de communicatie tussen individuele ouders en de school.
Ze kunnen ook vertaald worden naar de communicatie tussen de ouderwerking en de school.
- De vergaderingen van de ouderwerking goed voorbereiden begint met het opstellen van de agenda. De agendapunten zijn concreet, afgebakend en bij voorkeur in overleg met de school opgesteld. Op deze manier biedt de agenda houvast wanneer er afgeweken wordt. Wanneer er tijdens een bespreking items naar voren komen die diepgaandere bespreking vragen, kunnen die op een volgende bijeenkomst geagendeerd worden.
- De doelstellingen van de ouderwerking gaan over het algemeen belang van alle leerlingen. Ouders kunnen eigen ervaringen delen op de vergaderingen, maar dit is een moeilijke evenwichtsoefening. Als ouders de grens overschrijden, vertel je hen best waar ze wel terecht kunnen met hun verhaal/bezorgdheid.
- Omgaan met hoog oplaaiende emoties is niet eenvoudig. Erken de emoties, maar probeer toch de gemoederen te bedaren door af te spreken waar en met wie het probleem best aangepakt kan worden.
- Op een vergadering kunnen werkpunten in verband met het schoolleven naar voor komen en suggesties gedaan worden ter verbetering. Of en hoe deze aangepakt worden is een beslissing van de school. Het schoolbestuur draagt de verantwoordelijkheid. De ouderwerking kan wel vragen om een beslissing toe te lichten.
Heb je na het lezen van deze tips vragen of wil je ondersteuning?
Ouders en ouderwerkingen kunnen bij de VCOV terecht wanneer zij een conflictsituatie ervaren met de school van hun kind(eren).
Ook scholen kunnen bij de VCOV terecht indien zij in een conflictueuze situatie verzeild geraken met ouders of de ouderwerking.
Meer info: SOS Ouders
- Interne studiedag met Maurits Wysmans voor medewerkers van de VCOV en Katholiek Onderwijs Vlaanderen (februari 2020)
- Communicatie als basis voor ouderbetrokkenheid en ouderparticipatie (verzamelpagina met VCOV-info over brugfiguren, andere thuistaal, tips voor schoolteams, het participatiehuis, stem van alle ouders)
- Tien tips voor een constructief gesprek met de school
- Stappenplan: 'Heb je een probleem? Blijf er niet mee zitten!'
Oktober 2021