BOA: buitenschoolse opvang en activiteiten

Zoeken

BOA: buitenschoolse opvang en activiteiten

Wie schoolgaande kinderen heeft, weet dat het zoeken en vinden van opvang buiten de schooluren soms een hele klus kan zijn. Opvang behoort niet tot de kerntaken van onderwijs, scholen zijn enkel een kwartier voor de start en na het einde van de lessen verplicht om opvang aan te bieden. Buiten die periode en op schoolvrije dagen kan het aanbod lokaal en zelfs per school erg verschillend zijn. 

Soms bieden scholen zelf opvang aan, elders ligt de organisatie bij andere partners. Om de puzzel voor ouders te vergemakkelijken en het aanbod beter op elkaar af te stemmen, is er een nieuwe regelgeving voor Buitenschoolse Opvang en Activiteiten (BOA).  De Vlaamse overheid wil hiermee zorgen voor een geïntegreerd aanbod voor alle kinderen en gezinnen. Aan alle lokale spelers (Onderwijs, Welzijn, Cultuur, Jeugd en Sport …) wordt gevraagd om maximaal samen te werken. De lokale besturen (steden en gemeenten) zijn trekker en stippelen samen met die verschillende partners een lokaal buitenschools beleid uit. De nieuwe regelgeving heeft drie belangrijke doelstellingen:

  • Alle kinderen en jongeren krijgen kansen op spel en ontplooiing, er is keuzevrijheid en recht op rust 
  • Ouders kunnen werk, opleiding en gezin vlot te combineren 
  • Het aanbod is toegankelijk en betaalbaar voor iedereen die er gebruik van wil maken

Om lokale besturen en partners de tijd te geven om eerst aanbod en noden in kaart te brengen en vervolgens een BOA-beleid uit te tekenen, is er een overgangstermijn tot 1 september 2026 voorzien. Tot dan krijgen alle aanbieders van buitenschoolse opvang nog subsidies van de Vlaamse Overheid via Opgroeien.  Een lokaal samenwerkingsverband met verschillende spelers (buitenschoolse (kleuter)opvang, onderwijs, cultuur, jeugd, sport, ouders, kinderen ...) ondersteunt de gemeente om te komen tot een gedragen visie. 

  • Welke noden en interesses hebben de kinderen en gezinnen in onze gemeente of stad? 
  • Welk aanbod van BOA is er al?  
  • Wanneer en waar is er bijkomend aanbod nodig? Hoe moet dat aanbod eruitzien? 
  • Welke acties gaan we hiervoor ondernemen?
  • Waar kunnen interessante samenwerkingen ontstaan?  

Om de toegankelijkheid van het aanbod zo groot mogelijk te maken, is er extra aandacht voor kleuteropvang, kwetsbare gezinnen, kinderen met een specifieke zorgbehoefte en het multifunctioneel gebruik van infrastructuur.   

Benieuwd hoe een BOA-samenwerking eruit kan zien? Hier vind je praktijkvoorbeelden die misschien ook voor jouw gemeente inspirerend kunnen zijn. 

Meer informatie over de regelgeving en tijdslijn vind je hier. 


Heb je een vraag voor VCOV? Contacteer ons!