Wat is nieuw of anders in schooljaar 2022-2023

Zoeken

Dit document is enkel zichtbaar voor leden van de VCOV.
Word nu lid
Wat is nieuw of anders in schooljaar 2022-2023

Hieronder een overzicht van nieuwe of andere regels die gelden vanaf schooljaar 2022-2023.



Nieuwe regels voor inschrijvingen (gewoon BaO en SO)

Vanaf 1 september 2022 gelden nieuwe regels voor de inschrijvingen in het gewoon onderwijs die gebeuren tijdens het schooljaar 2022-2023. Het gaat dus over de inschrijvingen voor het volgende schooljaar (2023-2024).

  • Scholen die voldoende plaats hebben, schrijven alle leerlingen in.
  • Scholen die mogelijk onvoldoende plaats hebben, laten leerlingen digitaal aanmelden. Zo kunnen deze scholen leerlingen weigeren als ze volzet zijn. 

Wil je je kind inschrijven in een bepaalde school? Kijk dan zeker op de website van de school voor meer info over (aanmelden en) inschrijven.

Een leerling die niet voldoet aan de toelatingsvoorwaarden voor het lager onderwijs kan ‘onder ontbindende voorwaarde’ inschrijven in het lager onderwijs. Zo kan de leerling al les volgen in het lager onderwijs, tot er een beslissing is van de klassenraad lager onderwijs. Als de klassenraad van de school voor lager onderwijs beslist om de leerling toch niet toe te laten, is de school waar de leerling kleuteronderwijs volgde verplicht die in overcapaciteit in te schrijven.

Scholen buitengewoon onderwijs werken nog 2 schooljaren verder met de bestaande regels.


Versnellen en blijven zitten

Meer opties om te versnellen (= 1 of meer leerjaren overslaan)

  • De minimumleeftijd voor het lager onderwijs (vroeger 5 jaar) valt weg. Leerlingen jonger dan 5 jaar kunnen met een gunstig advies van de klassenraad kleuteronderwijs of een gunstige beslissing van de klassenraad lager onderwijs en een advies van het CLB starten in het lager onderwijs.
  • Er is ook geen minimumleeftijd meer voor het behalen van het getuigschrift basisonderwijs. Het getuigschrift kan ook op elk moment tijdens het schooljaar uitgereikt worden. 
  • Cognitief sterke leerlingen kunnen versnellen in het secundair onderwijs als de leerling niet over het studiebewijs van het onderliggende leerjaar beschikt en de klassenraad akkoord is. De klassenraad kan een cognitief sterke leerling ook vrijstellen voor de vakken waarvan de doelen al bereikt zijn. 
  • In de tweede en de derde graad van het gewoon secundair onderwijs en buso OV4 én in de kwalificatie- en integratiefase van buso OV3 kan een leerling tijdens het schooljaar overgaan naar een hoger leerjaar als de klassenraad oordeelt dat de betrokken leerling de doelen heeft bereikt. Dat kan voor een cognitief sterke leerling maar ook voor een zittenblijver die zijn tekorten wegwerkt op minder tijd dan een volledig schooljaar.


Andere voorwaarden om een jaar over te doen (SO)

  • Leerlingen in het eerste leerjaar A of B van het secundair, kunnen hun jaar altijd overdoen als ze voor minstens 7 basisopties van het tweede leerjaar A of minstens 4 basisopties van het tweede leerjaar B worden uitgesloten. 
  • Overzitten kan ook steeds op het einde van het 2e, 3e of 4e leerjaar bij clausulering voor minstens alle structuuronderdelen van 3 onderwijsvormen of 2 finaliteiten. 
  • In andere gevallen kan overzitten enkel bij gunstig advies van de klassenraad; het advies van CLB hoeft niet langer.


Indexatie maximumfacturen basisonderwijs

Basisscholen mogen geen kosten aanrekenen voor zaken die noodzakelijk zijn om de onderwijsdoelen te halen. Voor andere materialen en activiteiten zijn de kosten beperkt door de zogenaamde maximumfactuur.

  • De scherpe maximumfactuur voor het kleuteronderwijs en lager onderwijs stijgt met 5 euro: de scherpe maximumfactuur bedraagt 50 euro voor het kleuteronderwijs en 95 euro voor het lager onderwijs.
  • De minder scherpe maximumfactuur stijgt door de indexering tot 480 euro aan het einde van het lager onderwijs.


Toelatingsvoorwaarden gewoon SO

Veranderingen in toelatingsvoorwaarden gewoon SO

In het gewoon secundair gelden de toelatingsvoorwaarden per leerjaar. Alleen in de 1e graad B-stroom en uitzonderlijk in de 2e en 3e graad kan een schoolbestuur vanaf 1 september 2022 de toelatingsvoorwaarden (en evaluatie) per graad gebruiken. Dat kan niet in de 1e graad A-stroom. 

Vlotter naar een richting met arbeidsmarktfinaliteit (SO)

Vanuit het basisonderwijs kunnen leerlingen met een getuigschrift basisonderwijs voortaan onmiddellijk naar de B-stroom met een gunstige beslissing van de toelatingsklassenraad, een gunstig advies van een betrokken CLB én het akkoord van de ouders

Vanuit dbso of leertijd kan een leerling ook overstappen naar het tweede jaar van een graad in het voltijds bso als de klassenraad het toelaat. Om toegelaten te kunnen worden tot het 6e leerjaar bso moet de leerling ook in het bezit zijn van het getuigschrift van de 2e graad.


Wat verandert er voor leerlingen met specifieke onderwijsbehoeften?

Verlenging ondersteuning door ondersteuningsnetwerken en scholen buitengewoon onderwijs (basis- en secundair onderwijs)  

In afwachting van het nieuwe decreet leersteun, blijft de ondersteuning voor leerlingen met een (gemotiveerd) verslag in het gewoon onderwijs verlopen via de ondersteuningsnetwerken en scholen voor buitengewoon onderwijs. 

Attestwijzigingen tijdens het schooljaar (basis- en secundair onderwijs) 

Corona bemoeilijkte vorig school nog steeds de trajecten van CLB’s om te komen tot een (gemotiveerd) verslag. Daardoor kan in de loop van het schooljaar 2022-2023 blijken dat een leerling verkeerd is georiënteerd. Tijdens het nieuwe schooljaar kan een leerling daarom opnieuw via een attestwijziging naar een ander type en/of opleidingsvorm overgaan. 

Getuigschrift basisonderwijs in het buitengewoon onderwijs

Voor leerlingen in het buitengewoon basisonderwijs en leerlingen met een verslag in het gewoon onderwijs moeten scholen niet langer bij de onderwijsinspectie eerst een gelijkwaardigheid aanvragen voor de uitreiking van het getuigschrift basisonderwijs. De klassenraad mag zelf beslissen. 


LeerID (basis- en secundair onderwijs)

LeerID is de single sign-on oplossing van de Vlaamse overheid: Via de LeerID kunnen leerlingen via één gebruikersnaam en één wachtwoord zich aanmelden op allerhande digitale leermiddelen en toepassingen. Steeds meer en meer programma’s op school zullen werken met deze LeerID.