Zoeken
Een world café is een eenvoudige, effectieve en flexibele gespreksmethode. Het is een gestructureerd gespreksproces voor kennisdeling waarbij groepen mensen een onderwerp bespreken aan verschillende kleine tafels zoals die in een café.
Het doel is dus om de aanwezigen met elkaar in contact te brengen en hen inzichten te laten delen over belangrijke onderwerpen. Alle betrokkenen worden aangemoedigd om samen te werken rond een bepaald thema. De stem van iedereen wordt in deze gespreksmethode meegenomen.
- Een moderator die de methodiek uitlegt, de timing in de gaten houdt, aangeeft wanneer de participanten moeten doorschuiven en het woord aan de tafelgastheren (of -vrouwen) geeft voor de terugkoppeling van het resultaat.
- Voldoende tafels en stoelen (volgens het aantal deelnemers).
- Lokaal dat aangepast is aan het aantal deelnemers.
- Helpende handen voor het klaarzetten, onthaal, drankvoorziening ...
- Benodigd materiaal: posters, stiften
Alles start bij het uitnodigen van de deelnemers. Zorg dat de uitnodiging aanspreekt, dat de deelnemers weten dat hun mening er echt toe doet en dat het thema van het world café duidelijk is.
Daarnaast zijn er nog een aantal zaken belangrijk:
- Plan goed wie aan welke tafel moet zitten (bijvoorbeeld: gemengde groepen met een leerkracht, een ouder, ...).
- Bepaal wie de rol van tafelgastheer of -vrouw opneemt en zorg dat hij/zij goed weet wat de opdracht juist is (telkens beknopt aan de volgende groep toelichten wat er gezegd en geschreven is, de verbindende communicatie binnen de groep bewaken en bewaken dat alle stemmen gehoord kunnen worden). Deze persoon is idealiter iemand die zich neutraal kan opstellen en niet deelneemt aan het gesprek. Dit om de neutraliteit te bewaken.
- Zet de tafels vooraf klaar zodat er meteen gestart kan worden.
Stap 1: Licht de methodiek aan alle deelnemers toe. Het is belangrijk dat alle deelnemers weten dat ze enkele malen zullen doorschuiven (enkel de tafelgastheer/-vrouw blijft steeds aan dezelfde tafel zitten) om steeds verder te bouwden op datgene dat de vorige groep deelnemers naar voren bracht.
Stap 2: Laat de tafelgastheren (of -vrouwen) terugkoppelen wat er aan hun tafel besproken is. Spreek goed af wie de verslagnemer is.
Stap 3: Zorg voor een check-out zodat je weet met welk gevoel de deelnemers huiswaarts keren en wat er leeft in de groep.
- Zorg voor gemengde groepen: schoolteamleden en ouders worden idealiter 'evenwichtig' verdeeld over de verschillende groepen.
- Hang de tafelbladen (waar de notities op genoteerd staan) achteraf op een zichtbare plaats uit zodat ook andere schoolteamleden/ouders kunnen lezen wat er tijdens dit world café aan bod kwam.
- Voorzie een terugkoppeling via de nieuwsbrief zodat ook de afwezigen op de hoogte worden gesteld van de resultaten van het world café.
- Koppel terug wat het vervolg van dit world café is zodat de deelnemers merken dat hun engagement er werkelijk toe doet.
VCOV, maart 2024