Zoeken
Vele ouders zetten zich vrijwillig in op school: ze gaan mee naar het zwembad, helpen op het schoolfeest, klussen, vergaderen... Maar wat als het mis gaat? Wat als iemand gekwetst raakt? Komt de schoolverzekering dan tussen? Wanneer wel en wanneer niet? Aan de hand van concrete voorbeelden geven we antwoord op de meest gestelde vragen over de (school)verzekering.
Elke schoolpolis is specifiek en schoolgebonden. Je kan dus best navragen bij de directie of de verzekeringsagent welke specifieke clausules opgenomen zijn in de polis van jouw school. Alleen zo weet je dat onderstaande informatie ook voor jouw school van toepassing is.
De schoolpolis is de verzekering van de school. Deze dekt de vzw van de school, het schoolbestuur, de leerlingen, het schoolteam, de ouderwerking en de vrijwilligers op school. De schoolpolis geldt voor alle activiteiten die door de school georganiseerd worden. Activiteiten georganiseerd door een andere VZW of feitelijke vereniging (bijvoorbeeld: een oudercomité) vallen dus NIET automatisch onder de schoolpolis.
Een school moet verplicht een verzekering burgerlijke aansprakelijkheid en rechtsbijstand hebben. Maar de meeste scholen hebben een uitgebreide en gecombineerde polis, waarbij ook ongevallen verzekerd zijn. De meeste schoolpolissen dekken volgende waarborgen:
- burgerlijke aansprakelijkheid bij schade aan derden;
- objectieve aansprakelijkheid in geval van brand en/of ontploffing (wettelijk verplichte verzekering o.a. voor scholen);
- lichamelijke ongevallen: o.a. medische kosten, hospitalisatiekosten, tijdelijke invaliditeit, overlijden en begrafeniskosten;
- rechtsbijstand
Voorbeeld:
Op het speelplein van de school wordt een voetbalwedstrijd gespeeld tussen de leerkrachten en de leerlingen. Per ongeluk botst de bal tegen het venster van de buren, het venster barst en moet vervangen worden.
De schoolpolis zal tussenkomen en de schade vergoeden.
Voorbeeld:
Tijdens de turnles krijgt een leerling een voetbal tegen zijn gezicht. Zijn bril valt van zijn hoofd en is stuk.
De schoolpolis zal de schade vergoeden op voorwaarde dat:
- het incident gebeurde tijdens een sport- en spelactiviteit van de school;
- de bril gedragen werd door de leerling.
De schoolpolis komt niet tussen:
- bij bedrog, zware fout en herhaaldelijk lichte fout! Bijv. een brandende vuurkorf onbewaakt achterlaten op de kerstmarkt van de school is een zware fout.
- bij bepaalde specifieke gevallen zoals gevaarlijke, risicovolle sporten bijv. motorsporten, karting, zweefvliegen, benjispringen…
- diefstal van fietsen en bromfietsen in de fietsstalling van de school zijn niet verzekerd.
WIE wordt door de schoolpolis verzekerd?
De schoolpolis is de verzekering van de school. De schoolpolis dekt:
- de vzw als juridische entiteit, bijv. ‘de vzw lagere scholen Sint-Louis’;
- de mandatarissen van de vzw = de inrichtende macht (IM) of het schoolbestuur;
- de directie en het personeel;
- de vrijwilligers in opdracht van de school;
- de leerlingen;
- de ouderwerking (maar niet automatisch de feitelijke vereniging of VZW zoals bijvoorbeeld een oudercomité).
Voorbeeld:
Kan mijn ouderwerking een beroep doen op de schoolpolis?
Het statuut van de ouderwerking heeft gevolgen voor de verzekering.
- Als de ouderwerking een officiële ouderraad is volgens het participatiedecreet, is zij een onderdeel van de school en valt ze automatisch onder de schoolpolis. Alle activiteiten moeten expliciet door de school georganiseerd worden om verzekerd te zijn.
- Als een oudercomité (feitelijke vereniging) activiteiten samen met de school organiseert, kan er niet zomaar een beroep gedaan worden op de schoolpolis. Er moet dus altijd bij de verzekering worden nagegaan of de activiteit verzekerd is. een feitelijke vereniging of VZW moet in principe zelf instaan voor de benodigde verzekeringen. Het is altijd van belang om te bekijken wie de organisator van de activiteit is.
- Een oudervereniging als vzw kan enkel een beroep doen op de schoolverzekering als dit specifiek vermeld staat in de bijzondere voorwaarden van de schoolpolis en als de activiteit door de school wordt georganiseerd. Is deze clausule niet opgenomen in de bijzondere voorwaarden, dan kan je als vzw geen beroep doen op de schoolpolis. Vraag zeker goed na bij je verzekeringsagent of de vzw volledig verzekerd is.
Activiteiten van de ouderwerking kunnen enkel onder de schoolpolis vallen als ze georganiseerd worden in overleg én met goedkeuring van de school. |
Voorbeeld:
Een ouder gaat als begeleider mee op klasuitstap naar de zoo. Als ze tijdens de uitstap een ongeval heeft, wordt dit door de schoolpolis gedekt?
Aangezien ze meegaat als vrijwilliger van de school, valt ze onder de schoolpolis. De school houdt best een logboek van de vrijwilligers per activiteit bij.
WAAR en WANNEER ben je verzekerd door de schoolpolis?
De schoolpolis geldt enkel voor activiteiten die door de school georganiseerd, gecontroleerd én toegelaten zijn. (Let op: Een VZW en feitelijke vereniging vallen NIET automatisch onder de schoolpolis) |
De schoolpolis geldt in volgende gevallen:
- Schoolse of naschoolse activiteiten binnen én buiten de schoolmuren, bijv. een leerling valt van het podium tijdens de cultuurhappening van de school. Ook al vindt deze happening na de schooluren plaats in het cultureel centrum van de stad, toch geldt de schoolpolis.
- Tijdens of na de lesuren, speeltijden en studietijden
- Schoolse en taalkundige uitwisselingen, uitstappen en reizen. De schoolverzekering geldt wereldwijd, dus ook voor schooluitstappen naar het buitenland. De schoolverzekering is een ‘ongevallenverzekering’, bij ziekte en eventuele repatriëring is er geen tussenkomst.
- Tijdens schooldagen en vakanties, bijv. tijdens de herfstvakantie gaan de leerlingen op reis. Als er tijdens de reis een leerling betrokken raakt in een ongeval, dan zal de schoolpolis in principe tussenkomen.
- Bijscholingscursussen
- Stages, bijv. snuffelstage (1 dag) of bedrijfsbezoeken. De schoolpolis geldt niet voor werkstages in het secundair onderwijs, daarvoor moet een arbeidsongevallenverzekering afgesloten worden.
- Kleine onderhoudswerken aan schoollokalen, bijv. klaslokaal herschilderen, kruidentuin aanleggen, speelplaats renoveren.
- De schoolweg. De schoolpolis dekt enkel ongevallen ‘onderweg naar school’ wanneer het kind ‘de veiligste en gebruikelijke weg tussen thuis en de school neemt’. Als je kind vijf minuten van school woont, zal een ongeval om 20u ’s avonds niet meer meetellen voor de schoolverzekering. Ook wie zonder toelating de school verlaat, is niet gedekt. De burgerlijke aansprakelijkheid op weg van en naar school valt onder de aansprakelijkheid van de ouders, niet van de school! Tenzij het traject onder toezicht van de school gebeurt, bijvoorbeeld bij fietspooling.
Voorbeeld:
Onze ouderraad verkoopt streekproducten op de kerstmarkt van de stad. Omdat de school niet wil meewerken, organiseren we deze activiteit op eigen houtje. Als een van onze vrijwilligers tijdens de activiteit een ongeval overkomt, komt de schoolpolis dan tussen?
Nee, de schoolpolis geldt enkel voor activiteiten die door de school georganiseerd, gecontroleerd en toegelaten zijn. Voor deze activiteit zal de oudervereniging zelf een verzekering moeten afsluiten.
Voorbeeld:
Tijdens de zomervakantie helpt een vader vrijwillig de schoolspeelplaats renoveren, is hij verzekerd via de schoolpolis?
Ja, als vrijwilliger van de school ben je verzekerd via de schoolpolis. Kleine onderhoudswerken bijv. schilderwerken, (her)aanleg van de schoolspeelplaats, worden gedekt door de schoolpolis. Grote, risicovolle onderhoudswerken zoals bijv. dakwerken zijn uitgesloten uit de schoolpolis en dienen extra verzekerd te worden.
Voorbeeld:
Ben ik verzekerd wanneer ik ‘in opdracht van de school’ kinderen vervoer naar het zwembad?
De vervoerde kinderen vallen onder je verplichte autoverzekering. Dat wil zeggen dat alle inzittenden beschouwd worden als zwakke weggebruiker en beschermd worden, ook al ben je zelf in de fout bij een ongeval. Zij worden integraal vergoed voor alle geleden lichamelijke schade. Let wel op het maximum aantal personen dat vervoerd mag worden (lees er de autopolis op na!): als er meer kinderen in de auto zitten dan wettelijk toegestaan, kan de verzekeringsmaatschappij de uitbetaalde bedragen terugvragen. Scholen kunnen een aparte polis ‘Omnium Opdrachten’ hebben afgesloten. Deze polis geldt enkel als ouders ‘in opdracht van de school’ rijden. Een school is niet verplicht dergelijke verzekering af te sluiten. Vraag dit dus na bij je school.
De omniumverzekering komt enkel tussen voor schade aan het voertuig van de ouder of vrijwilliger die rijdt in opdracht. Voor schade aan de tegenpartij zal de eigen aansprakelijkheidsverzekering auto moeten instaan!
Ken je ook de regels voor kinderzitjes? Bij occasioneel vervoer over een korte afstand, geldt voor kinderen die niet door hun eigen ouders worden vervoerd: wanneer er geen of onvoldoende kinderzitjes beschikbaar zijn in de auto, mogen kinderen vanaf 3 jaar achterin zonder kinderzitje. Ze moeten dan de veiligheidsgordel dragen. Die uitzondering geldt niet voor kinderen die door hun eigen ouders worden vervoerd. Voor hen geldt de algemene regel: kinderzitje verplicht als ze kleiner zijn dan 1,35m.
WAT wordt verzekerd?
- Personen: de financiële gevolgen van een ongeval, overkomen aan een persoon die door de schoolpolis verzekerd is, zijn gedekt. De bril (of prothese), die bij het ongeval gedragen wordt én schade oploopt bij het ongeval is verzekerd. Vergoeding bovenop de tussenkomst van de mutualiteit. De verzekerde kapitalen zijn afhankelijk van de afgesloten schoolpolis.
- Persoonlijke schade aan eigen materialen is niet verzekerd, tenzij bij uitbreiding van de schoolpolis en tegen extra betaling. Bijv. een leerkracht brengt zijn eigen fagot mee naar de muziekles. Door omstandigheden valt deze op de grond en is stuk. Hier komt de schoolverzekering niet tussen, tenzij de school hiervoor extra verzekerd is via een bijkomende premie.
- Schade aan bijv. kledij kan enkel vergoed worden als de aansprakelijkheid van de school kan worden weerhouden.