Doelstelling en taken van een ouderwerking/ouderraad

Zoeken

Dit document is enkel zichtbaar voor leden van de VCOV.
Word nu lid
Doelstelling

De basisdoelstelling van de ouderwerking is het bevorderen van de samenwerking tussen ouders en school. Daarvoor werkt ze samen met de school aan het onderwijs- en opvoedingswelzijn van alle leerlingen.

Taken en bevoegdheden van een officiële ouderraad

Een officiële ouderraad heeft een ondersteunende rol naar de schoolraad. In de ouderraad kunnen de overlegthema’s die in de schoolraad aan bod komen, besproken worden. De ouderraad kan hierover op vraag van de schoolraad of op eigen initiatief advies geven aan de schoolraad of aan het schoolbestuur.

Meer info over de overlegthema’s en de bevoegdheden van een officiële ouderraad: ‘inhoudelijk werken in de ouderraad’
De ouderraad heeft een informatie- en communicatieplicht over de activiteiten en standpunten tegenover al het personeel, alle leerlingen en alle ouders.

Taken van de ouderwerking of ouderraad

Voor een officiële ouderraad gelden de decretale bevoegdheden, maar dat betekent niet dat een ouderraad geen andere taken mag of kan opnemen. De VCOV onderscheidt vier kerntaken voor elke ouderwerking op school:

  • Informeren en communiceren over opvoeding en onderwijs


Ouders zijn in de eerste plaats betrokken bij de opvoeding van en het onderwijs aan hun eigen kind. Door ouders te informeren over zaken die raakvlakken hebben zowel thuis als op school, bijv. pesten, huiswerk… kan het kindniveau overschreden worden en raken ouders betrokken bij wat er in de klas en op school gebeurt. Ouders vinden het leuk het schoolleven te kunnen volgen via een nieuwsbrief, website, sociale media…
In de andere richting is het belangrijk dat de ouderraad de zorgen en bekommernissen van ouders hoort en er gevolg aan geeft.



  • Ontmoetingsactiviteiten organiseren

Een oudervriendelijke school is een school waar ouders zich thuis voelen, waar ze welkom zijn met hun kleine en grote bekommernissen. Om zo’n klimaat te scheppen is het een voorwaarde dat er veel gelegenheden tot contact zijn, bijv. een spelnamiddag, koffiemoment, quiz, herfstwandeling ... Waar ouders elkaar en de school kunnen ontmoeten in een veilige, gemoedelijke sfeer, zal het nadien makkelijker zijn om het gesprek over moeilijkere zaken aan te gaan.

  • De school ondersteunen

Er komt heel wat bij kijken om onderwijs te kunnen organiseren. School is zoveel meer dan enkel lesgeven. De praktische hulp van ouders is dan ook heel welkom op school, bijv. bij het aanleggen van een moestuin, een verhuis naar een nieuw gebouw ... Ook de financiële steun van een ouderwerking wordt gewaardeerd om de leerlingen die extra’s te geven die niet met de reguliere werkingsmiddelen bekostigd kunnen worden, bijv. cadeautjes van de Sint, nieuwe speel- en turntoestellen, computeruitrusting…

  • Meedenken rond thema’s van het lokale schoolbeleid

Ouders bekijken de school met een andere blik dan het schoolteam. Ze zien kansen en uitdagingen waar de school zich (nog) niet bewust van was. Voorstellen tot verandering worden dan ook best bij de ouders afgetoetst. Omgekeerd kunnen ouders ideeën aanbrengen en mee uitwerken. Let er op dat alle ouders hun stem kunnen laten horen. Een ouderraad moet alle ouders vertegenwoordigen en streven naar een representatieve samenstelling. Dit is niet gemakkelijk, maar de ouderraad moet ook aandacht hebben voor ouders die om allerlei redenen moeilijk bereikbaar zijn.

Feedback geven