Zoeken
Uit een bevraging van de VCOV, ouderkoepel voor het vrij onderwijs, blijkt dat minder ouders zich zorgen maken om de schoolrekening dan het jaar voordien. Ondanks de positieve trend, is er met 1 op 4 ouders die zich zorgen maakt, weinig reden tot vreugde. Bovendien stelt de ouderkoepel vast dat de groep ouders die het jaar na jaar moeilijk heeft om de schoolrekening te betalen, toeneemt. De VCOV roept scholen op om helder te communiceren over de (af-)betalingsmogelijkheden en vooral om te blijven inzetten op een kostenbewust beleid.
“Bij de start van een nieuw schooljaar is het wachten op de eerste rekening van de school, maar er zijn deze periode nog meer kosten. Geen enkele ouder wil zijn kind met versleten schoenen of een aftandse boekentas afzetten.”
Kim Bogaerts – directeur cel onderwijs VCOV
Op het einde van het schooljaar 23-24 organiseerde de VCOV een ouderbevraging waarin gepeild werd naar de schoolkosten. Net zoals het schooljaar daarvoor, werden ouders gevraagd of ze de schoolfacturen momenteel vlot kunnen betalen. Het aantal ouders dat hier bevestigend op antwoordt, blijft stabiel (86%). Er is wel een opvallende verschuiving merkbaar binnen het aantal ouders dat ‘nee’ antwoordt. Meer ouders hebben elk jaar moeite met de schoolfactuur. Het lijkt erop dat de schoolrekening voor meer ouders een structureel probleem is geworden. Betalingsmoeilijkheden op school zijn niet meer te wijten aan (tijdelijk) hoge energieprijzen of stijgende huurprijzen, maar lijken ingebed in het steeds duurder wordende dagelijks leven.
Naast de vraag of de facturen vlot betaald kunnen worden, vroeg de VCOV aan ouders of ze zich zorgen maken over de komende schoolfacturen. Waar in 2023 maar liefst 1 op 3 ouders aangaven zich zorgen te maken, daalt het cijfer in 2024 naar bijna 1 op 4. Het is vast en zeker positief dat het cijfer gedaald is, maar als 24% van de ouders zich zorgen maakt, is er nog veel werk aan de winkel.
Meer dan de helft van de bevraagde ouders (55%) merkt dat de schoolkosten gestegen zijn. In het basisonderwijs staan uitstappen ruimschoots op de eerste plaats van duurder geworden zaken, gevolgd door toezicht en schoolzwemmen. Ouders met kinderen in het secundair onderwijs merken dat vooral schoolboeken duurder geworden zijn, gevolgd door uitstappen en de kosten voor ICT (bijvoorbeeld huur laptop, computerprogramma, …).
Scholen doen hun best om de schoolfactuur voor iedereen betaalbaar te houden. 73% van de ouders noemt in dat verband de mogelijkheid om gespreid te betalen. Het is goed dat veel ouders hiervan op de hoogte zijn, maar de mogelijkheid tot gespreide betaling is al sinds enkele jaren verplicht. Heel wat ouders (44%) melden ook dat uitstappen aangepast worden: de leerlingen gaan bijvoorbeeld met de fiets in plaats van met de bus. 16% van de bevraagde ouders zegt dat sommige uitstappen geschrapt worden omwille van de kost. Of er een evenwaardig alternatief voor gevonden wordt, blijft een vraagteken. Scholen leveren in ieder geval inspanningen om de schoolrekening betaalbaar te houden voor alle ouders en dat wordt door ouders erkend en geapprecieerd.
De VCOV besluit dat nog te veel ouders moeite hebben met de schoolrekening. De ouderkoepel vraagt scholen om alert te blijven en ouders goed te informeren over de kosten en de betalingsmogelijkheden. De grootste uitdaging blijft evenwel om een kostenbewust beleid te voeren zonder in te boeten aan kwaliteit.
Voor meer informatie, contacteer Kim Bogaerts op het nummer 0477/99 47 52 of via kim.bogaerts@vcov.be.
VCOV vzw Vlaamse Confederatie van Ouders en Ouderverenigingen
Berkendreef 7 - 3220 Holsbeek
Tel. 016 388 100 – info@vcov.be, www.vcov.be