Activiteiten voor ouders

Zoeken

Dit document is enkel zichtbaar voor leden van de VCOV.
Word nu lid
Inleiding

Via verschillende activiteiten doorheen het schooljaar kunnen de ouders meer betrokken worden bij de school. Ze kunnen specifieke taken uitoefenen, deelnemen aan een praatcafé of workshop, ... 

De school kan informele momenten creëren waarop ouders eenvoudiger te bereiken en aan te spreken zijn. Het is belangrijk dat ook de moeilijk te bereiken ouders op een positieve manier in contact kunnen komen met de school. Duidelijke communicatie en verschillende mogelijkheden voor anderstalige en laaggeletterde ouders, zorgen voor een breder bereik. Denk ook aan drukbezette ouders die weinig of niet aan de schoolpoort komen.  

Hoe meer ouders betrokken geraken bij de school, hoe eenvoudiger het is om een bepaald engagement te vragen van de ouders.

De organisatie

Het betrekken van ouders bij specifieke activiteiten kan meer engagement opleveren dan het vragen om lid te worden van een oudervereniging.

Eén verantwoordelijke coördineert de groep helpende handen en kan de ouders uitnodigen bij activiteiten of projecten. Enkele voorbeelden van taken die ouders kunnen uitvoeren zijn klusjesouders, verkeersouders, schilouders, …

Poortouders kunnen de ouders persoonlijk aanspreken en kunnen op die manier informatie doorgeven over activiteiten. Er kan bijvoorbeeld gebruik gemaakt worden van een infobord met beknopte informatie en afbeeldingen. Dit verlaagt de drempel om ouders aan te spreken en zorgt voor heen en weer communicatie tussen de ouderraad en ouders. Op die manier worden alle ouders op de hoogte gehouden.

Gezellige momenten

Op school zijn er zeker en vast altijd reparaties nodig. Het Repair Café is een evenement waarbij handige mensen samen met professionals kapotte spullen herstellen. 

Het heeft voordelen zoals het tonen van talenten van ouders en leerlingen, laagdrempelige ouderparticipatie en profilering van de school als een duurzame school. 

Ouders hebben vaak een formeel moment om het rapport van hun kind te bespreken tijdens een oudercontact op school, maar er zijn ook informele manieren om dit aan te pakken. 

Het betrekken van kinderen bij het oudercontact, het organiseren van activiteiten en het bieden van kinderopvang zijn enkele mogelijkheden om ouders aan te moedigen om deel te nemen. Verschillende informele vormen van oudercontact moeten duidelijk gecommuniceerd worden naar ouders via verschillende kanalen. De activiteiten kunnen worden gevarieerd en er moeten mogelijkheden worden geboden voor anderstalige en laaggeletterde ouders. 

Eventueel kunnen gelijklopend met het oudercontact activiteiten georganiseerd worden wat een extra motivatie kan zijn voor de ouders om naar het oudercontact te komen. 

Het koffiemoment is een activiteit op school waarbij ouders worden uitgenodigd om koffie of thee te drinken bij het brengen van hun kinderen naar school. 

Tijdens deze gelegenheid kunnen ouders op een ontspannen en gezellige manier kennismaken met andere ouders en kunnen ze elkaar leren kennen. Nieuwe ouders kunnen ook wegwijs worden gemaakt. 

Een tweedehandsbeurs is een ideale manier voor ouders om spullen te kopen en verkopen die nog in goede staat zijn, maar niet meer gebruikt worden door hun kinderen. Het gaat hierbij om kleding, speelgoed, boeken, meubels en andere voorwerpen. 

Het organiseren van een tweedehandsbeurs vergt de nodige planning, maar biedt de kans om ouders op een informele manier op school te ontvangen. Bovendien is het een laagdrempelige manier om voordelig speelgoed, boeken, … aan te bieden. 

Het organiseren van een voorleesdag waarbij ouders worden gevraagd om verhalen voor te lezen zorgt ervoor dat ouders de klas binnenkomen tijdens een gezellige activiteit. Vooraf kan je de voor- en achterflap van het gekozen boek exposeren aan de ramen en kunnen kinderen het boek uitkiezen dat hen aanspreekt. 

Verder zijn er nog verschillende leesprojecten die georganiseerd kunnen worden op school.

Scholen kunnen de krachten bundelen en een buurtwandeling organiseren. Tijdens deze wandeling worden aanwezige scholen, organisaties en diensten in de buurt voorgesteld, met als doel ouders te informeren en ondersteunen. 

Tijdens een mama-papa dag in de kleuterklas wordt voor ouders duidelijk hoe het er in de klas aan toe gaat. De ouders kunnen mee deelnemen aan de geplande activiteiten van die dag. Dit zorgt voor een positieve connectie tussen kleuter en ouder.

Werkgroepen

Een pop-up werkgroep is een tijdelijke werkgroep die ouders uitnodigt om zich voor een korte tijd te engageren voor een specifiek thema, project of activiteit op school. De groepen kunnen zich richten op verschillende activiteiten, zoals een eetfestijn, winter- of schoolfeest, enz. Het is belangrijk om ouders te bevragen over hun talenten en interesses en hen keuze te geven in het soort engagement dat ze willen opnemen. 

Het organiseren van workshops voor ouders kan op verschillende manieren gebeuren. Het kan gaan om workshops georganiseerd door de school of derden, informatiesessies over onderwerpen zoals onlineplatforms, studiebeurzen en schoolkeuze. Maar workshops kunnen ook gegeven worden door ouders met een expertise zoals schilderen, koken, … 

Onderwijsactiviteiten op school

Op school kunnen lessen georganiseerd worden waaraan ouders kunnen deelnemen. De cursussen kunnen specifiek afgestemd worden op de problematieken die bepaalde ouders ondervinden bij de ondersteuning van hun zoon of dochter. 

Zo kan er toelichting georganiseerd worden over het lezen van het schoolrapport of hoe ze hun kinderen kunnen helpen bij het maken van huiswerk. 

Ook de digitale wereld is voor sommige ouders vaak nog één met veel geheimen. Organiseer daarom als school een PC-les. Hiervoor kunnen vrijwillige ouders ingeschakeld worden om het contact tussen de verschillende ouders te bevorderen. De lessen kunnen verder ingaan op de verschillende programma’s die de kinderen gebruiken op school. 

Meer inspiratie in de praktijkvoorbeelden Digitaal mee met je kadee, Cursus ouders en school en het KAAP-project.  


De school kan samen met enkele vrijwilligers een uitleendienst op poten zetten waar ouders en kinderen speelgoed of boeken kunnen ontlenen. 

Een uitleendienst werkt drempelverlagend. Gezinnen kunnen gratis spelmateriaal of boeken lenen en kunnen zo heel wat kosten besparen.

Feedback geven