Elke dag ‘Dag van de Ouder’ in VBS De Bosbes - okt 16

Zoeken

Elke dag ‘Dag van de Ouder’ in VBS De Bosbes

Op donderdag 20 oktober 2016 vieren meer dan 200 Antwerpse scholen de Dag van de Ouder. Dit is een initiatief van de PREVENT-stuurgroep dat past binnen het lokaal actieplan ouderbetrokkenheid van de Stad Antwerpen.

Tijdens de Dag van de Ouder zetten de scholen de spots op het partnerschap tussen scholen, kinderen en ouders. Ze doen dit door middel van allerlei acties en attenties voor de ouders. De bedoeling is om de ouders te bedanken voor hun inzet en betrokkenheid bij de school. Tegelijk is het een warme oproep om niet alleen op 20 oktober, maar alle dagen van het jaar, in te zetten op een goede relatie tussen ouders en school.

Een school die deze boodschap al in de praktijk brengt, is de VBS De Bosbes uit Hertsberge. Ook buiten de Antwerpse grenzen zijn er schitterende praktijkvoorbeelden! De school diende 4 jaar geleden al een aanvraag in bij de VCOV, de ouderkoepel van het vrij onderwijs, om het label Oudervriendelijke school te behalen. Tijdens een schoolbezoek kon de VCOV toen vaststellen dat het label meer dan verdiend was dankzij, onder meer, de zeer actieve ouderraad van de school. Op 14 oktober 2016 werd de titel opnieuw verlengd.

Proficiat aan deze oudervriendelijke school en uiteraard ook aan alle andere scholen die op 20 oktober de ouders in de schijnwerpers zetten. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat de betrokkenheid van ouders bij school een positieve invloed heeft op de schoolse ontwikkeling van kinderen (Smit e.a., 2007). Er is sprake van een samenhang met betere onderwijsprestaties, minder zittenblijven, minder schooluitval en meer deelname aan vervolgonderwijs (Smit e.a., 2008).

Waar wacht je nog op?

Heb je een vraag voor VCOV? Contacteer ons!

Feedback geven