Persbericht 'Ouders tevreden over start coronaschooljaar' - 28 sept 2020

Zoeken

Persbericht: 'Ouders tevreden over start coronaschooljaar'

Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts wilde weten hoe de ouders de eerste schoolweken in dit coronaschooljaar hebben ervaren. De drie ouderkoepelverenigingen (GO! ouders, KOOGO en VCOV) peilden 2.000 ouders naar hun ervaringen. Daaruit blijkt dat de ouders met een gerust hart hun kroost naar school stuurden, dat de kinderen blij waren om terug naar school te gaan en dat ouders contactonderwijs bijzonder belangrijk vinden voor hun kind. 95% van de leerlingen uit het basisonderwijs ging in de eerste 14 dagen élke dag naar school. In het secundair onderwijs was dit 93,5%. 

“We zijn verheugd dat de start van het schooljaar onder de huidige omstandigheden vlot verlopen is”, aldus de ouderkoepelverenigingen. “Het blijft belangrijk om in te zetten op goede contacten tussen ouders en school in het belang van elke leerling.”

De drie ouderkoepelverenigingen GO! ouders (gemeenschapsonderwijs), KOOGO (gemeentelijk, stedelijk en provinciaal onderwijs) en VCOV (vrij onderwijs) peilden 2.000 ouders over hun ervaringen en die van hun kinderen tijdens de eerste 2 weken van dit nieuwe schooljaar. Uit die bevraging blijkt dat kinderen massaal terug naar de klas gaan en dat een grote meerderheid contactonderwijs belangrijk vindt. Ouders zijn ook tevreden over hun contacten met de leerkrachten. Ouders van kinderen uit zowel het basisonderwijs als het secundair onderwijs zijn wel erg bezorgd over de leerachterstand die hun kinderen hebben opgelopen door het afstandsonderwijs tijdens de lock down.

85% van de ouders wiens kinderen leslopen in het basisonderwijs geeft aan dat hun kind blij was om weer naar school te gaan. 73% van de ouders was zelf tevreden dat hun kinderen naar de klas konden. 13% liet hun kinderen met een bang hartje achter aan de schoolpoort. 3/4e van de ondervraagde ouders vindt dat de kinderen voldoende ondersteund worden. 82% van de ouders vindt dat de school de coronamaatregelen goed opvolgt en 9 op de 10 ouders zegt dat het kind zich veilig voelt op school. Bijna 90% van de ouders wil géén afstandsonderwijs voor hun kroost, ook een kwart van de ouders denkt dat hun kind door de lock down leerachterstand heeft opgelopen. De contacten met de school blijven voor ouders belangrijk. 85% van de ouders is tevreden over de bereikbaarheid van de leerkracht. Het merendeel van de ouders (72%) heeft het liefst contact met de leerkracht via een gesprek op school. De grootste bezorgdheid voor de komende tijd is verminderde betrokkenheid van ouders op school (54%), gevolgd door een mogelijke besmetting in de klas (52%) en een (gedeeltelijke) sluiting van de school (49%).

Bij de ouders van scholieren uit het secundair onderwijs zien we een gelijkaardig, maar minder uitgesproken resultaat. 65% van de kinderen was blij om naar school te kunnen gaan en 60% van de ouders was zelf tevreden, 15% was eerder angstig om hun kinderen naar school te sturen. 74% van de ouders vindt dat de school de coronamaatregelen goed opvolgt en hetzelfde percentage ouders zegt dat dat kind zich veilig voelt op school. 65% wil liever geen afstandsonderwijs, maar 1 op 4 ouders zien één of maximum twee dagen afstandsonderwijs per week wel zitten. Tot slot denkt 34% van de ondervraagde ouders dat hun kind leerachterstand heeft opgelopen. 71% van de ouders is tevreden over de bereikbaarheid van de leerkrachten. In het secundair wil het merendeel van de ouders (69%) liefst via schriftelijke communicatie contact hebben met de leerkracht. De grootste bezorgdheden van ouders voor de komende periode gaan over moeilijkheden van het blijven dragen van mondmaskers door leerlingen (65%) en afstand houden (59%) en mogelijke besmetting in de klas (51%).

“Kinderen gaan massaal naar school. Het uitstekende werk van de schoolteams maakt dat elke leerling veilig naar school kan”, zegt Weyts. “De bezorgdheden om de leerachterstand zijn terecht en die komen we tegemoet met bijvoorbeeld tal van bijscholingsprojecten. We zijn erin geslaagd om een duidelijk kader te creëren en een transparante communicatie naar de scholen en de ouders te voeren, zodat elkeen op een veilige manier elke dag naar de klas kan.”


Meer info over de bevraging vind je hier.

Heb je een vraag voor VCOV? Contacteer ons!

Feedback geven