Zoeken
Voordat aan de concrete uitwerking gewerkt kan worden, is het belangrijk om een duidelijke visie te hebben. Om tot een duidelijke én gedragen visie te komen, is het belangrijk in kaart te brengen welke partijen betrokken zijn en wie inspraak kan geven om tot een visie te komen (zie ook bij 'speelplaats en ouderwerking: participatie').
- Denk goed na over de motivatie (waarom gaan we het doen?) en over het doel van het project.
"Veel scholen die hun speelplaats vernieuwden, geven aan dat het aantal pesterijen en vandalisme op de speelplaats zijn verminderd." |
- Als dat voor alle betrokken partijen duidelijk en acceptabel is, kan er werk gemaakt worden van een lange termijnvisie en kunnen mogelijke realisaties op korte termijn in kaart gebracht worden. Je formuleert als het ware deeldoelstellingen zonder het uiteindelijke doel uit het oog te verliezen.
- Check steeds of de visie overeenkomt met bestaande visies en beleid van de school, bijvoorbeeld:
o Wordt de schoolvisie weerspiegeld in de inrichting van de speelplaats?
o Zijn er elementen uit het gezondheidsbeleid die moeten terugkomen in de inrichting van de speelplaats?
o …
- Overleg steeds met het schoolbestuur. Het schoolbestuur draagt namelijk de eindverantwoordelijkheid voor het speelplaatsproject.
- Bespreek het speelplaatsproject ook in de schoolraad. Er zijn namelijk een aantal overlegthema’s waarover de schoolraad advies mag uitbrengen, zoals over infrastructuurwerken en over het welzijns-, veiligheids- en gezondheidsbeleid.
- Ga na of er voldoende draagvlak is in de ouderwerking om het speelplaatsproject te realiseren.
- Denk steeds na over mogelijke alternatieven.
- Hou rekening met de schoolpopulatie en de toegankelijkheid.
- Brainstorm over hoe je de speelplaats duurzaam kunt maken. Denk bijvoorbeeld aan vergroening, ontharding, regenwaterrecuperatie, zonne- en/of windenergie, een multifunctionele speelplaats, … Denk ook na hoe je andere betrokkenen kunt sensibiliseren over de duurzaamheid van de speelplaats.
- Bekijk het concept speelplaats zo breed mogelijk, denk bijvoorbeeld ook aan:
o een binnenlokaal of afdak (voor als het regent)
o een leeshut
o een boekenkastje
o een spelletjeslokaal
o een snoezelhoek
o een prikkelarme omgeving
o …
- Werk samen een gestructureerd projectdossier uit. Download voorbeeld 'dossier voor opstart van een speelplaatsproject'
- Praktijkvoorbeeld: Nieuwe schooltuin matcht met schoolvisie
- Brochure: Sterke schOUDERS – goed overleg
- Voorbeelddocument: Dossier voor opstart van een project