Zoeken
1. Wat zegt het participatiedecreet betreffende ouderparticipatie en infrastructuur?
Het participatiedecreet van 2 april 2004 verplicht scholen van het gesubsidieerd onderwijs tot het oprichten van een schoolraad in het basis- en secundair onderwijs. Dit decreet geeft aan de schoolraad onder andere overlegbevoegdheid rond infrastructuurwerken . Het gaat hier over de infrastructuurwerken waarvan de kosten op 75.000 euro of meer (bedrag 2024) geraamd zijn. Goedkopere ramingen of werken met een dringend karakter, als gevolg van niet te voorziene gebeurtenissen, moeten niet passeren via de schoolraad.
2. Welke voorwaarden dienen scholen in acht te nemen om subsidies te krijgen?
AGION, het agentschap voor infrastructuur in het onderwijs, ondersteunt scholen bij infrastructuurwerken. Dit agentschap zorgt eveneens voor de subsidies . Voor het gewoon en buitengewoon basisonderwijs bedraagt deze subsidie 70% van de kosten. Het secundair onderwijs, internaten, CLB’s en de centra voor volwassenenonderwijs kunnen rekenen op 60% subsidie. Schoolbesturen kunnen voor het niet-gesubsidieerde deel een lening aangaan die de Vlaamse overheid waarborgt. AGION mag géén subsidies toekennen voor werken die al gestart of uitgevoerd zijn. Meer info: 'Hoeveel bedragen de subsidies?'
3. Welke aandachtspunten houden de leden van de schoolraad best in het achterhoofd?
• Scholen en schoolbesturen moeten zich aan bepaalde normen houden qua grootte van de schoolinfrastructuur en kostprijs van infrastructuurwerken: de fysische norm bepaalt het aantal m² waarop de school recht heeft, de financiële norm is de maximumkostprijs per m² bij nieuwbouw of renovatie. Bij de berekening en goedkeuring van de maximale oppervlakte houdt AGION rekening met het lestijdenpakket op de teldatum van 1 februari van het voorafgaande schooljaar.
• Voor de bouw van een nieuwe sportinfrastructuur mogen verschillende instellingen, vestigingen en schoolbesturen samenwerken. In dit geval leggen de scholen het aantal lestijden lichamelijke opvoeding voor de toegelaten maximumoppervlakte samen. Indien er verschillende schoolbesturen samenwerken maken ze onderling een schriftelijke verbintenis voor minimaal 20 jaar. Dit samenwerkingsverband is overlegbevoegdheid voor de schoolraad.
• De bedragen die AGION hanteert zijn prijzen exclusief BTW. Sinds 2016 geldt 6% BTW voor schoolgebouwen . Dit Btw-tarief is eveneens van toepassing voor de eerste uitrusting.
4. Welke werken komen in aanmerking voor subsidiëring door AGION?
- Nieuwbouw
- Verbouwingswerken
- Aankoop
- Buitenaanleg
- Afbraakwerken
- Eerste uitrusting
- Nutsvoorzieningen
- Andere subsidiale bestekposten
- Meer info: 'Welke werken subsidieert AGION?'
5. Wat komt niet aanmerking tot subsidie door AGION?
- Jaarlijks onderhoud beplanting
- Regie-uren
- Werkuren of uurlonen, voor onvoorziene werken
- Werken of huur in functie van tijdelijke situaties/infrastructuur (tenzij via huursubsidies)
- Onvoorziene werken
- Extra kosten ten gevolge moeilijkheidsgraad van de werken
- Studiekosten (ingenieur, veiligheidscoördinator, archeologisch onderzoek,…)
- Louter vervangen onderdelen verwarmingsinstallatie (bvb. ketelblokken,…)
- Louter verplaatsing van materiaal (tenzij de verplaatsing nodig is in functie van subsidiabele werken in hetzelfde dossier)
- Onderhoudswerken zoals gevelreiniging, schilderwerken,… Tenzij deze het gevolg zijn van werken die AGION subsidieert in hetzelfde subsidiedossier.
- Infrastructuur zonder onderwijsbestemming (niet-onderwijslokalen, conciërgewoning,…)
- Leveren en plaatsen van zonnepanelen, tenzij noodzakelijk in het kader van het behalen van energieprestatievereisten voor het project. Het plaatsen van zonnepanelen is ook mogelijk via de energielening.
Dossiers waarvan de kostprijs minder dan 8 500 euro bedraagt (exclusief btw en algemene onkosten, bedrag 2024) komen niet in aanmerking voor subsidie. Dergelijke werken worden aanzien als onderhoudswerken en subsidieert AGION niet.
6. Hoe kan een schoolraad constructief meewerken aan schoolbeleid?
Scholen van de gesubsidieerde netten en schoolbesturen doen voor grote infrastructuurwerken steeds beroep op de expertise van AGION. Toch kan de schoolraad een belangrijke ondersteunende rol opnemen:
• Leden van de schoolraad die werkzaam zijn in de bouwsector kunnen hier een actieve rol in opnemen en hun expertise delen. Ook ouders die geen rol opnemen in de ouder- of schoolraad kunnen hier hun steentje bijdragen.
• Vertegenwoordiging vanuit de schoolraad op werfvergaderingen of op cruciale overlegmomenten appreciëren scholen.
• Als lid van de schoolraad toelichting geven bij aanvang en gedurende het bouwproces aan de ouders (van de ouderraad).
• Bouwwerken creëren extra stress op scholen, bij de directie, personeelsleden, ouders en leerlingen. De schoolraad kan hier een verbindende rol opnemen door duidelijke communicatie te verzorgen naar alle partners toe. Wanneer mensen de bedoeling kennen achter beslissingen, verkleint de weerstand.