Eten bij de buren: een warme maaltijd buiten de eigen schoolmuren

Zoeken

Dit document is enkel zichtbaar voor leden van de VCOV.
Word nu lid
Eten bij de buren: een warme maaltijd buiten de eigen schoolmuren

Op heel wat scholen worden warme maaltijden voorzien tijdens de middagpauze. Vaak worden die maaltijden geleverd op school. Maar wat als er in de buurt van jouw school meer mogelijkheden zijn? Misschien is er wel een win-win voor meerdere partijen mogelijk, of misschien draagt jouw school wel bij aan een zorgzame buurt

Inspiratievoorbeeld

Eten in het woonzorgcentrum

Misschien ligt jouw school in de buurt van een woonzorgcentrum? In de meeste woonzorgcentra worden maaltijden voor de bewoners vers bereid in een eigen grootkeuken. Een samenwerking tussen het woonzorgcentrum en de school kan mooie kansen bieden. Zo kunnen er misschien extra maaltijden of soep gemaakt worden die naar de school overgebracht kunnen worden. Of de kinderen kunnen in het woonzorgcentrum gaan eten. Dat kan zowel in een aparte ruimte als samen met de bewoners. Tijdens of vlak na het eetmoment kunnen de kinderen en de bewoners een babbeltje doen, samen spelletjes spelen of kunnen de bewoners een verhaaltje voorlezen voor de kinderen. Jong én oud beleven er ongetwijfeld plezier aan!

Geen woonzorgcentrum, maar wel …?

Geen woonzorgcentrum in de buurt? Bekijk eens wat er nog meer in de directe schoolomgeving voorhanden is. Misschien vind je een bedrijf of organisatie met een eigen (bedrijfs)restaurant of grootkeuken; een ziekenhuis, een voorziening voor personen met een handicap, een asielcentrum, … Of zijn er bijvoorbeeld voedseloverschotten waar jullie al dan niet samen iets mee kunnen doen, is er de mogelijkheid om veel soep voor een klein prijsje te bekomen, …?


Enkele tips
  • Wees je bewust van je omgeving. Weet dat je als school een belangrijke rol hebt in de buurt. Bouw je netwerk als school uit.
  • Aarzel niet om contact op te nemen met nabijgelegen organisaties, instanties of bedrijven. Stel de school steeds even voor en verduidelijk waarom je contact opneemt.
  • Maak duidelijke afspraken, bijvoorbeeld over de communicatie, het soort voeding, de prijs, wanneer en hoe er besteld wordt, de aantallen, waar er gegeten wordt en hoe het eten eventueel vervoerd moet worden, of de kinderen naar de eetruimte begeleid worden, welke verwachtingen er zijn langs beide kanten, …
  • Ga na in hoeverre vrijwilligers ingezet kunnen worden om de kinderen naar de eetruimte te begeleiden en voor het toezicht. Kan er beroep gedaan worden op de vrijwilligers van de school, of van het woonzorgcentrum/de organisatie/…?


Ben je met dit voorbeeld aan de slag gegaan? Laat het ons weten via info@vcov.be

Maart 2023