Dag van de Warme Overdracht (van basis naar secundair)

Zoeken

Dit document is enkel zichtbaar voor leden van de VCOV.
Word nu lid
Dag van de Warme Overdracht

Leerlingen van een lagere school waaieren vaak uit naar verschillende secundaire scholen in de regio. De oude school is verplicht om relevante leerlinggegevens over te dragen aan de nieuwe school. (Meer info: Overdracht van leerlingengegevens bij schoolverandering BaO/2014/05). Dit gebeurt digitaal, maar als aanvulling kunnen scholen uit een bepaalde regio een Dag van de Warme Overdracht organiseren. Zo’n dag vindt plaats wanneer de leerlingen reeds zijn ingeschreven, d.w.z. na de aanmeldperiode en na de toewijzingen van de leerlingen aan de scholen. Het is een besloten dag: enkel betrokkenen kunnen aanwezig zijn. 

De overgang van het basis- naar het secundair onderwijs is een grote stap voor zowel kinderen als ouders. Ouders kijken er vaak met gemengde gevoelens naar. De kinderen worden groter en een nieuwe school is een nieuwe start die energie geeft. Anderzijds maken ouders zich ook zorgen over de overdracht van gegevens en vragen zij zich bijvoorbeeld af of de ondersteuning uit de basisschool wel een vervolg zal krijgen in het secundair onderwijs.

Zou het niet ideaal zijn als de leerkracht(en) van de lagere school aan de leerkracht(en) van het 1e jaar secundair onderwijs kunnen vertellen wat werkt en wat niet werkt bij een leerling? Als zij kunnen uitwisselen welke ondersteuning werd geboden en op welke manier? Wie deed wat? Welke rol namen de ouders op? ... Dit soort informatie kan uitgewisseld worden op de Dag van de Warme Overdracht!


Opzet en verloop

Breng scholen van het lager en secundair onderwijs samen
Dat kan bijvoorbeeld per regio, per LOP, per stad, … Ga op zoek naar een locatie waar elke school een tafeltje kan bemannen, maar waar ook voldoende privacy is.  

Informeer op voorhand de ouders, vraag toestemming  
Geef bijvoorbeeld tijdens een infoavond uitleg over het opzet of informeer per brief. Vraag ouders of zij graag hebben dat bepaalde informatie overgedragen wordt aan de nieuwe school. Het gaat dan om informatie die de school niet verplicht moet overdragen. Vraag bijvoorbeeld aan ouders om zelf input te geven waarover ze een overleg wensen.  

Betrek ouders  
Vaak kennen ouders de leerkrachten van het lager onderwijs vrij goed. Door het wegbrengen naar en afhalen van school zijn er vaak meer laagdrempelige contacten met leerkrachten van het lager onderwijs dan met de leerkrachten van het secundair onderwijs het geval is. Door ouders mee uit te nodigen, worden de eerste warme contacten gelegd. De ouder staat niet helemaal alleen: de leerkracht van de lagere school begeleidt hen niet alleen bij de overdracht van informatie, maar ook bij het leggen van contacten met de nieuwe school. De aanwezigheid van ouders bij het gesprek heeft bovendien een extra voordeel: de ouder weet wat er gezegd wordt en eventueel wantrouwen kan worden weggenomen. De drempel naar het opnemen van contact met de nieuwe school in de toekomst wordt verkleind.  

Selecteer
Niet alle leerlingen moeten besproken worden, niet alle ouders zullen wensen dat er informatie wordt overgedragen. De school selecteert dus best de gegevens die ze met toestemming van (en bij voorkeur in het bijzijn van) de ouders mag overdragen.  

Plan afspraken
Elke school voor secundair onderwijs zal leerkrachten/zorgcoördinatoren van meerdere scholen willen spreken. De school voor secundair onderwijs voorziet best voldoende mensen voor de overdrachtsgesprekken. Maak bovendien gebruik van een afsprakenmodule. Zo moeten ouders niet eindeloos lang wachten tot het aan hen is.  

Baken af
Hou de focus op overdracht. Het is niet de bedoeling dat dit overleg gebruikt wordt als een eerste oudercontact. Indien ouders een langer gesprek wensen, maken zij best een afspraak op een ander moment.

 

De rol van ouderwerkingen

Ook ouderwerkingen kunnen een rol opnemen bij een ‘Dag van de Warme Overdracht’. Ouderwerkingen kunnen zich presenteren, maar kunnen ook instaan voor bijvoorbeeld het onthaal en het wegwijs maken van ouders. Het geeft ouderwerkingen de gelegenheid om nieuwe ouders op hun school te verwelkomen. Een hapje en drankje, een koffiehoekje, … kunnen de drempel voor heel wat ouders verkleinen. 


VCOV, november 2023