Voorleeswandeling en -voormiddag

Zoeken

Dit document is enkel zichtbaar voor leden van de VCOV.
Word nu lid
Voorleeswandeling en -voormiddag

De ouderraad OudersSamen van vrije basisschool Onze-Lieve-Vrouw van De Ham Mechelen organiseerde via een gemengde werkgroep een originele voorleeswandeling voor de lagere school en een voorleesvoormiddag voor de kleuterschool.


Korte beschrijving van het voorbeeld

Met de actie De Grote Voorleesdag stimuleert de VCOV ouderwerkingen en scholen om tijdens de voorleesweek ouders te vragen om voor te lezen in de klas. OudersSamen schreef de school in en organiseerde een Grote Voorleesdag. Een gemengde werkgroep van leerkrachten en ouders organiseerde een heel originele voorleeswandeling voor de lagere school en een voorleesvoormiddag in de kleuterschool.

Voorleeswandeling voor de lagere school

Op zestien plekken in de schoolomgeving konden de kinderen genieten van het voorlezen. De kinderen van de lagere school kregen een stadsplan en moesten zelf de weg naar de verschillende plaatsen zoeken. De groepen waren klasoverschrijdend samengesteld zodat alle leerjaren vertegenwoordigd waren in de groepjes. Elk groepje kreeg een begeleider mee.

Er werd voorgelezen uit een gevarieerd aanbod: mopjes, recepten, Franse verhaaltjes, liefdesbrieven, gedichten, bijbelverhalen, jeugdboeken, reclamefolders, muzieknoten, weetjesboeken en tijdschriften.

Het was een koude novemberdag maar gelukkig mochten de groepjes hier en daar binnengaan bij ouders thuis. Andere leuke locaties waren: een bankje op de Bruul, beeld van Opsinjoor op de Grote Markt, een boekhandel, Rik Wouterstuin, tuin van het gerechtshof enz.

(Groot)ouders of andere vrijwilligers van de school namen het voorlezen op zich. Na afloop kregen alle voorlezers een klein cadeautje.

Mini-voorleeswandeling voor de kleuters

Voor de kleuters was er een miniversie van de voorleeswandeling. De kleuters maakten in klasoverschrijdende groepjes een wandeling op het schooldomein. Ze konden op verschillende plaatsen naar een verhaaltje luisteren. Het thema was ‘Rupsje Nooitgenoeg’ naar het boek van Eric Carle.

Overal waar er voorgelezen wordt hangt er iets wat Rupsje NooitGenoeg heel graag lust. Zo herkennen de kleuters waar ze moeten zijn.  Elke groep krijgt een-rupsjeNooitGenoeg-inkleurkaart mee. Ze moeten zoveel mogelijk lekkers verzamelen. Bij elke voorleesmomentje wordt het juiste symbooltje ingekleurd.


Context van de school en actoren

Onze-Lieve-Vrouw van de Ham is een gezellige buurtschool in centrum Mechelen. De diversiteit van leerlingen en ouders is een meerwaarde voor deze school.

De ouderraad, OudersSamen, bestaat uit enthousiaste en gedreven mama’s en papa’s die deel uitmaken van de werking van de school. Via koffiebabbels, het organiseren van een quiz, een geefplein, een boekenruilbeurs, samen fruit snijden op woensdag… en zoveel meer bevorderen ze de samenhang en de communicatie van alle ouders onderling.

Waarom vindt de VCOV dit goed?

•    De VCOV vindt het werken met een gemengde werkgroep van leerkrachten en ouders ideaal om de samenwerking tussen beiden te versterken.
•    De variatie in de voorgelezen stukjes zorgde ervoor dat alle kinderen aangesproken werden.
•    Door de klasoverschrijdende samenstelling van de groepjes leerden de kinderen samenwerken en zorgen voor elkaar.

Gouden tips

•    Begin tijdig aan de zoektocht naar begeleiders voor de groepjes en voorlezers. Voorzie ook enkele vervangers voor het geval er vrijwilligers wegvallen.
•    Stel één coördinator aan die overzicht houdt en die men kan bellen als er vragen of problemen rijzen.
•    Hou rekening met het weer. Wanneer het koud is, is een warm drankje heel welkom voor de voorlezers. Voorzie ook plaatsen waar de kinderen even binnen kunnen gaan om op te warmen.

Contactgegevens voor meer info

Ouderraad OudersSamen VBS Onze-Lieve-Vrouw van De Ham, ouderssamen@basisschooldeham.be

Vrije basisschool Onze-Lieve-Vrouw van De Ham
Augustijnenstraat 76 - 2800 Mechelen
www.basisschooldeham.be                                                                                                      


VCOV, september 2020

Feedback geven