Van tegels naar zand, struiken en water – een speelplaatsproject met aandacht voor waterhuishouding

Zoeken

Dit document is enkel zichtbaar voor leden van de VCOV.
Word nu lid
Van tegels naar zand, struiken en water – een speelplaatsproject met aandacht voor waterhuishouding

De Neerlandschool in Wilrijk bestaat uit een kleuter- en lagere school en ligt in een woonwijk. De ligging van de school en de speelplaats is iets hoger ten opzichte van de omliggende huizen en de speelplaats bestond voornamelijk uit stenen. Bij grote regenbuien stroomde dan ook heel veel water de wijk in met alle gevolgen van dien. Door het veranderende klimaat en de toename van flinke regenbuien en bijbehorende (water)overlast, met het oog op het welbevinden van kinderen en door de roep van ouders om de speelplaats te ontharden en vergroenen, werd er dan ook een speelplaatsproject geboren. 

De Neerlandschool startte een participatief speelplaatsproject. In samenspraak met het schoolteam werden ideeën verwerkt in eerste concrete plannen. De school riep hierbij o.a. de hulp in van een gespecialiseerd bedrijf. Ouders kregen vervolgens via de ouderraad de mogelijkheid om feedback te geven op de plannen en die feedback werd ook ter harte genomen. Zo werd bijvoorbeeld de zandbak op aanraden van de ouders vergroot. De ouderraad nam alle communicatie naar de ouders over het speelplaatsproject op zich, sprak ouders aan om hun mening te kennen en zo input te kunnen geven.

 
De grote zandbak met glijbaan                                                                    Waterspeelplaats met handpomp

De school nam regenwaterputten in gebruik. Ca. 40.000 liter water kan sindsdien worden opgevangen en dat water wordt gebruikt om de toiletten door te spoelen. Bovendien kunnen de kinderen op de speelplaats water oppompen en er zo mee spelen. Er werd een speelheuvel aangelegd, omringd door een gracht die verbonden is met een heus grachtensysteem dat over bijna de hele speelplaats loopt. Bij hevige regenval vult het grachtensysteem zich met water, waardoor het water niet alleen wordt opgevangen, maar de kinderen ook met dat water kunnen spelen. En het allerbelangrijkste: de buren in de wijk krijgen niet langer natte voeten!


 
Deel van het grachtensysteem met klimwand

Op de speelplaats werden bomen en andere planten aangeplant, die op termijn voor veel schaduw en groen zullen zorgen. Ook hier riep de school de expertise in van een externe firma die hen adviseerde en begeleidde bij de keuze van planten en bomen en de aanplant ervan. De stenen die overbleven na de uitbraak van de speelplaats werden hergebruikt om o.a. een amfitheater te metselen, die mogelijkheid geeft tot buiten lesgeven. Houten paaltjes van de oude speelplaats werden omgetoverd tot bruggetjes en een ware buitenspeelkeuken. Op die manier werd heel wat oud materiaal hergebruikt.

 

Amfitheater en buitenspeelkeuken, hergebruik van oud materiaal

Zowel ouders als leerlingen staken de handen uit de mouwen: zij hielpen onder andere bij het aanplanten van de speelplaats. De school heeft heel wat subsidies en sponsors kunnen vinden en de ouderraad heeft met enkele opbrengstactiviteiten ook een steentje kunnen bijdragen. Aan de ingang van de school staat een groot bord met vermelding van de sponsors, want zonder hen zou het project niet hebben kunnen plaatsvinden. 

Na de aanleg van de nieuwe speelplaats zal er op regelmatige basis ook onderhoud gepleegd moeten worden. De Neerlandschool legde contacten met een school voor buitengewoon onderwijs in de buurt en heeft de intentie met hen een samenwerking aan te gaan. De school voor buitengewoon onderwijs was immers op zoek naar een project waar hun leerlingen dergelijke vaardigheden kunnen aanleren. Ook zal de school nog -indien nodig- een beroep doen op ouders en grootouders voor het onderhoud van de speelplaats. 

De Neerlandschool realiseerde met alle betrokkenen een mooi speelplaatsproject. De leerlingen vinden nu voldoende uitdaging op de speelplaats en misschien wel het allerbelangrijkste…: het aantal ruzies en pesterijen op de speelplaats is afgenomen. 



Context van de school en actoren

De Neerlandschool in Wilrijk bestaat uit een kleuter- en lagere school en ligt in een woonwijk. De school telt ca. 300 leerlingen. De ouderraad is relatief recent gestart (voor de coronaperiode) en is sindsdien erg actief. De grootte van de school laat toe om heel persoonlijke contacten te onderhouden met de ouders. 


Tips

Enkele tips van de Neerlandschool voor een geslaagd speelplaatsproject:

  • Betrek alle partijen van in het begin: een participatief project creëert veel draagvlak.
  • Laat leerlingen en ouders helpen bij de afbraak en/of de opbouw. Leerlingen tonen dan vaak meer respect voor al het materiaal en de omgeving.
  • Stel gerichte vragen en geef aan wat je met de input doet. Lanceer niet zomaar een bevraging onder alle ouders zonder enige duiding, want dan creëer je misschien verwachtingen die je niet kunt waarmaken. Ook onder de verschillende betrokken partijen zijn er immers verschillende meningen en visies.
  • Maak een totaalplan, breng de risico’s in kaart en vraag advies aan een expert. De grondwerken nemen vaak een enorme hap uit het budget, maar zijn wel noodzakelijk voor een goede basis. Op verkeerde grond kunnen sommige planten en bomen ook niet groeien, het zou zonde zijn mochten de inspanningen voor niets zijn.
  • Maak je intenties bekend, ga in gesprek met de gemeente en ga actief op zoek naar subsidies en sponsors. 


Waarom vindt de VCOV dit goed?
  • De Neerlandschool heeft actief alle partijen betrokken. De ouders vroegen naar vergroening en de ouderraad heeft de stem van ouders kunnen vertegenwoordigen bij het ontwerp van de speelplaats. Met die input werd ook rekening gehouden.
  • De ouderraad nam alle communicatie naar de ouders omtrent de speelplaats op zich en wist daardoor goed wat er leefde onder de ouders.
  • De school heeft aandacht besteed aan problemen en risico’s en daarop zoveel mogelijk geanticipeerd. Er werd hulp ingeroepen van experts, zodat er een degelijk en doordacht plan kwam en vervolgens kon worden uitgevoerd. 


Contactgegevens voor meer info

Vrije Basisschool Neerland
Mogendhedenlaan 1, 2610 Wilrijk
https://basisschoolneerland.weebly.com  


Juni 2022