Schoolmusical op basis van een boek

Zoeken

Dit document is enkel zichtbaar voor leden van de VCOV.
Word nu lid
Schoolmusical op basis van een boek

Geroezemoes in de zaal. Voelbare, gezonde zenuwen zowel op het podium als in de zaal vol ouders, grootouders, broertjes en zusjes.  Dan… de openingsmuziek: de schoolmusical is begonnen!
Je kan inspiratie voor een schoolmusical halen uit een bekend kinder- of jongerenboek.  Maandenlang werken leerlingen, ouders en schoolteam samen met het boek, met als afsluiter een onvergetelijke musical. 


Hoe ga je te werk?

Ga op zoek naar een boek met een leuk verhaal en een boeiend thema.  In de klas kunnen leerkrachten en leerlingen het boek verkennen, bespreken en bekijken hoe het boek verwerkt kan worden tot een musical.  Kinderen en jongeren hebben meestal veel fantasie en als hun eigen ideeën gebruikt worden, zullen ze met nog meer plezier en overtuiging mee spelen in de musical.  

Selecteer en schrijf het verhaal dat je wil brengen helemaal uit en verwerk het in verschillende scènes. Bekijk welke rollen er nodig zijn en wie welke rol wil opnemen.  
Wat musical van toneel onderscheidt, is de rol die muziek, zang en dans innemen.  Bespreek samen hoeveel en welke muziek je aan bod wil laten komen.  

Maak voldoende tijd om samen te repeteren en te oefenen. Zorg ook dat je een ruime zaal ter beschikking hebt om de musical uit te voeren: een grote refter, een nabijgelegen cultureel centrum…

Betrek ook de ouders en de ouderwerking! Zijn er handige mama’s en papa’s die mee willen helpen met de praktische uitwerking bijv. ontwerpen van kostuums en decor? Of zijn er ouders of grootouders die een muziekinstrument bespelen en het muzikale stuk mee kunnen begeleiden?  Kan de ouderwerking een centje bijdragen bij de aankoop van kostuums?  

Betrek indien mogelijk ook ouders als de kinderen thuis het boek moeten lezen, moeten oefenen of repeteren. Veel ouders vinden het fijn om met hun kind te lezen, te oefenen en het kan meteen een band scheppen voor hen met de uiteindelijke show.  
De dag van de voorstelling moet een feestdag worden. Na alle voorbereiding kan het resultaat eindelijk getoond worden. Maak promotie voor de dag, zorg voor een mooie uitnodiging, laat elke leerling binnen zijn/haar mogelijkheden schitteren… en geniet.

Zorg dat er voldoende hulp is, ook achter de schermen bijv. bij het aankleden, het klaarzetten van attributen of decor.. Ook hiervoor kan je bereidwillige ouders aanspreken. Voorzie een pauze waarin de ouderwerking zichtbaar aanwezig is en mee kan helpen met het aanbieden van een hapje en drankje. 

Tips!


juni 2022

Feedback geven