Zoeken
Een digitale opendeurdag met bijhorende website
Wegens de coronamaatregelen zocht de school naar een alternatief voor de opendeurdag en de infoavond voor nieuwe leerlingen. Het werd één grote digitale opendeur. Op een zaterdag werden verschillende livemomenten georganiseerd, maar de opendeur-website kwam al enkele dagen eerder online. De website bevatte een deel voor leerlingen en een deel voor ouders.
Op de website konden ouders vooraf opgenomen filmpjes bekijken, een virtuele blik werpen in enkele lokalen en informatie raadplegen. Eén van de filmpjes werd door de voorzitter van de ouderwerking ingesproken uit naam van de ouders. Het voordeel is dat de filmpjes en de informatie langer dan 1 dag beschikbaar zijn.
Op de eigenlijke opendeurdag konden leerlingen en ouders via de website deelnemen aan verschillende livemomenten. Vooraf inschrijven was niet nodig. Er waren sessies met een algemene voorstelling van de school, sessies over het studieaanbod, de leerlingenbegeleiding… én sessies waar vragen gesteld konden worden aan respectievelijk leerlingen en ouders van de school. Drie leden van de ouderwerking namen de oudersessies voor hun rekening.
De live oudersessies
De ouders hadden bewust zeer weinig voorbereid omdat de school zelf al veel informatie verschafte in de andere sessies. Ze begonnen met zichzelf voor te stellen aan de deelnemende ouders. Daarna vertelden ze kort wat de ouderwerking inhoudt op de school. Dit stukje werd kort gehouden zodat er zoveel mogelijk tijd was voor vragen van de deelnemers.
Er kwamen heel verschillende vragen. Enkele voorbeelden:
• Waarom hebben jullie indertijd voor SPC gekozen voor jullie kinderen?
• Hoe ervaren jullie de sfeer op school?
• Wij twijfelen tussen school X en SPC, wat vinden jullie dat de verschillen zijn tussen die scholen?
• Voor welk soort kinderen is SPC een goede school? En voor welke niet?
• Zijn er plannen voor een fusie met andere scholen?
• Hoe gaat de school om met pesten? En met huiswerk?
• Is de studiedruk hoog op school?
• Worden er ook lessen gegeven in het Frans of Engels ipv het Nederlands? (behalve voor die talen zelf uiteraard)
• …
De ouders van de ouderwerking die zich engageerden voor deze livesessies, draaien al een hele tijd mee op de school. Ze konden dan ook veel vragen beantwoorden. Voor sommige vragen moesten ze verwijzen naar een andere infosessie. Vragen over andere scholen werden met de nodige omzichtigheid behandeld.
De ouders gaven 2 sessies. Er was telkens een half uur voorzien. Voor de eerste sessie was dit voldoende, de tweede sessie duurde een heel uur.
In totaal namen ongeveer 40 nieuwe ouders deel aan de sessies. De reacties waren erg positief.
Het Sint-Pieterscollege is een grote ASO-school in het hartje van Leuven. De oudervereniging wil de betrokkenheid van alle ouders bij de school vergroten. Zij behartigt de belangen van de ouders als groep en organiseert de dialoog met de school.
- Door de coronamaatregelen vallen veel informele contacten tussen ouders weg, bv. aan de sportclub, jeugdbeweging, verjaardagsfeestjes… De oudersessies zorgen ervoor dat ouders toch ervaringen van andere ouders met de school kunnen horen.
- De info die nieuwe ouders op deze manier krijgen is uniek. Geen enkele brochure, website of livesessie van de school zelf kan dit soort info verschaffen.
- De oudersessies zijn laagdrempelig doordat het makkelijk is om deel te nemen en doordat er op een informele manier gecommuniceerd wordt.
- Laat ouders vooral zelf vragen stellen. Dit zorgt voor een levendige dynamiek.
- Beperk de info over de ouderwerking. Het is belangrijk voor nieuwe ouders om de ouderwerking te leren kennen, maar daarvoor tekenen ze niet in op de oudersessie.
- Bewaak de rol van de ouders die de sessie geven: zij geven de sessie als ouder en niet als lid van het schoolteam. Voor specifieke vragen over bv. zorg op school, medische hulp… moeten ouders zich tot de school zelf wenden.
- De sessie is bedoeld om ervaringen over deze school te delen met nieuwe ouders. Vragen over andere scholen worden best aan die scholen zelf gesteld.
- Om te weten welke school best bij een bepaalde verwachting past, kan je ook doorverwijzen naar het CLB.
Ouderwerking Sint-Pieterscollege
oudercomite@spc.ksleuven.be
VCOV, april 2021