Ouders tolken voor ouders

Zoeken

Dit document is enkel zichtbaar voor leden van de VCOV.
Word nu lid
Ouders tolken voor ouders

De budgetten die scholen toegewezen krijgen om professionele tolken in te zetten zijn onvoldoende om alle gesprekken met ouders te kunnen voeren. Vandaar dat het idee ontstond om te werken met vrijwilligers om te tolken. De Molse scholen zijn via de hulp van de taalcoach van de gemeente Mol een zoektocht gestart naar vrijwilligers die Arabisch, Farsi, Oekraïens, Koerdisch, Russisch of Tigrinya spreken. Deze vrijwilligers worden ingezet om te tolken op school. De gemeente Mol legde een databank aan. Een contactpersoon van de gemeente volgt alle tolkaanvragen op en zorgt ervoor dat de tolken als vrijwilligers geregistreerd worden bij het gemeentebestuur. De gemeente neemt dus via een taalcoach de praktische organisatie op zich.

 

Context van de school en actoren

De Kempense gemeente Mol ligt in het oosten van de provincie Antwerpen en telt ongeveer 38 000 inwoners. Het is qua oppervlakte de op één na grootste gemeente uit de provincie Antwerpen. Mol telt verschillende basis- en secundaire scholen. De leerlingenpopulatie is in deze scholen zéér divers.

Waarom vindt de VCOV dit goed?
  • De taalbarrière wordt door het inzetten van vrijwillige tolken overbrugd. 
  • Het netwerk van de school én de ouders wordt door dit initiatief vergroot waardoor er meer sociale contacten gecreëerd worden.
  • Tolken blijven op deze manier betaalbaar én haalbaar.
  • De communicatie verloopt door het tolken beter en alle ouders worden op deze manier bereikt.
  • Het is een samenwerkingsverband tussen de gemeente, de verschillende scholen en de vrijwilligers.  

Gouden tips
  • Voor moeilijkere gesprekken, bijvoorbeeld over moeilijk gedrag van een leerling of de bespreking van de zorgnoden van een leerling, worden er bij voorkeur professionele tolken ingezet. 
  • Vrijwilligers die zich opgeven worden eerst gescreend om te bekijken in welke mate deze vrijwilligers het Nederlands beheersen. 
  • Een school kan zelf een initiatief lanceren door binnen het eigen netwerk en onder de eigen ouders een oproep te doen. In het secundair onderwijs kan men ook een oproep onder de oud-leerlingen doen. 

Contactgegevens voor meer info

Taalcoach gemeente Mol – Laurien Baumans
Molenhoekstraat 2, 2400 MOL
014/27 24 05
taalcoach@gemeentemol.be

 
VCOV, september 2024