Ouderraad verwent leraren op de Dag van de Leraar

Zoeken

Dit document is enkel zichtbaar voor leden van de VCOV.
Word nu lid
Ouderraad verwent leraren op de Dag van de Leraar

Op 5 oktober worden de leraren van VBS De Klinker in Rotselaar in de spreekwoordelijke bloemetjes gezet op de Dag van de Leraar. De ouderraad zorgt elk jaar voor een heerlijk dessertenbuffet en een origineel cadeaupakket.

Voor het dessertenbuffet wordt op voorhand een oproep gedaan via het elektronisch leerplatform van de school. Enkele dagen later wordt de oproep herhaald in de (niet-officiële) online groepen via de klasouders. Voor de editie van 2022 gaven dertien ouders zich op. Ze zorgden voor american chocolate cookies, madeleintjes, brownies, panna cotta, flantaart, cupcakes, appelcake, frangipane, zelfgemaakte confituur op een toastje, kaas… Kortom: een tafel vol lekkers! De desserten worden 's ochtends aan de schoolpoort in ontvangst genomen. Na de schoolbel zetten twee ouders alles klaar in de leraarskamer. Zij zorgen ook voor wat decoratie.

Het cadeaupakket bestaat uit een leuk of ludiek, persoonlijk cadeautje voor elke leraar aangevuld met educatieve materialen, geïnspireerd op het jaarthema van de school. In september start een groepje ouders (8) met een brainstorm. Dit kan op de eerste bijeenkomst van de ouderraad of in een online groepje.

In 2021 was het thema ‘Dol op de wereldbol’ en bedachten de ouders een verrassingspakket met ecologische WC-rollen, fairtrade sapjes en chocolade, wereldbolsleutelhangers en enkele educatieve boeken en puzzels rond het klimaat én de wereld.

Voor het cadeaupakket van 2022 met als thema ‘Buiten-beentjes’ ging de ouderraad een beetje anders te werk. Naast de ideeën van ouders, werd ook aan de directie een ‘wishlist’ gevraagd van educatief materiaal. Het resultaat was: kleurrijke sokken voor ieder van het schoolteam, twee educatieve spellen, enkele prentenboeken en informatieve boeken rond anders-zijn, diversiteit, lgbtq... om te gebruiken in de klas én enkele boeken vakliteratuur. De wishlist bleek heel handig en voor de editie van de Dag van de Leraar 2023 zal opnieuw een verlanglijstje gevraagd worden via de directie.

In 2022 namen voor de eerste keer enkele ouders (7) het toezicht op de speelplaats over tijdens de speeltijd in de voormiddag. Zo kon het hele schoolteam eens samen een koffie drinken.

De dag na de Dag van de Leraar stuurt de directie (of de ouderraad) een berichtje via het elektronisch leerplatform van de school om iedereen te bedanken. Er worden ook steeds foto’s meegestuurd. Op deze manier zien alle ouders wat er voor de leraren georganiseerd werd en welke cadeaus ze kregen. Elke ouder die meewerkte krijgt ook een dikke merci.

Elk jaar is de Dag van de Leraar een hartverwarmend gebeuren waarbij ouders zich samen inzetten om de leraren te verwennen. Dat dit initiatief heel erg gewaardeerd wordt en zorgt voor een positieve sfeer is dan ook geen verrassing.        

Context van de school en actoren

Zoals elke klinker onmisbaar is in het alfabet is elke leerling van tel in VBS De Klinker. De school heeft een kleine 300 leerlingen en een actieve ouderraad. Dit resulteert in een tiental werkgroepen waar ouders zich voor kunnen engageren: fuif, winterwandeling, toneel, schoolfeest, mobiliteit, … en natuurlijk ook de werkgroep Dag van de Leraar.
Bijzonder aan de ouderraad is dat ze een uitleendienst organiseren. Elke ouder van de ouderraad kan tegen een kleine huurprijs materiaal ontlenen zoals borden, bestek, glazen, perculator, partytafels, koelkast, plooitafels en banken …

Tips

•    Spreek vooraf af wat het budget is voor de cadeaus. (Hier is het budget 10 euro per persoon.)
•    Is het mogelijk om gemaakte onkosten voor de desserten terug te krijgen? Vermeld dat dan op de oproep.
•    Overleg met de directie over de ‘wishlist’ en hou je oren open als je met de leraren praat.
•    Hou bij de cadeaus rekening met alle leeftijden. Lukt dit niet, vermeld dan expliciet dat de volgende editie de andere leeftijdsgroepen aan de beurt komen.
•    Door dicht bij het jaarthema te blijven, kunnen de leraren onmiddellijk aan de slag met het educatief materiaal.
•    Het is fijn als het ganse schoolteam kan genieten van de Dag van de Leraar. Denk ook aan het onderhoudspersoneel, secretariaatsmedewerkers, gemachtigd opzichters, …
•    Vergeet de leraren niet die afwezig zijn op de Dag van de Leraar wegens ziekte, vrije dag, … 

Contactgegevens voor meer info

Vrije Basisschool De Klinker
Torenstraat 62
3110 Rotselaar
https://sites.google.com/deklinker.be/deklinker/de-klinker  

info@ouderraad-deklinker.be  
http://www.ouderraad-deklinker.be/ 


VCOV, januari 2023

Feedback geven