Ouderraad steunt solidariteitsfonds: zonder honger naar school

Zoeken

Dit document is enkel zichtbaar voor leden van de VCOV.
Word nu lid
Ouderraad steunt solidariteitsfonds: zonder honger naar school

Sancta Maria Basisschool in Leuven werkt met een solidariteitsfonds (of sociaal fonds) om gelijke onderwijskansen voor iedereen te ondersteunen. Via het solidariteitsfonds kan de school heel wat kinderen extra kansen geven, zorgen dat alle kinderen mee kunnen op buitenschoolse activiteit én zorgen dat kinderen niet met honger op school moeten zitten.  
Ook de ouderraad doneert geregeld een deel van de opbrengst van activiteiten en projecten aan het solidariteitsfonds. Zo organiseert de ouderraad bijvoorbeeld een tweedehandsbeurs waarvan de opbrengst ook integraal voorbehouden is voor het solidariteitsfonds.

De school heeft een aanbod van warme maaltijden aan 5 euro per maaltijd. De warme maaltijd gaat door in de refter. Andere kinderen eten hun boterhammen in de klas op. Kinderen die geen lunch mee hebben (vergeten of niet in de mogelijkheid om te voorzien, daar wordt niet op gelet), kunnen in de refter ook een boterhampakketje gaan halen. Het brood en beleg worden voorzien vanuit het solidariteitsfonds. In nieuwsbrieven wordt aan ouders gevraagd om een vrijblijvende schenking te doen aan het solidariteitsfonds als hun kind eens zijn eigen lunch vergat. Er wordt niet genoteerd wie er brood is komen halen om niet stigmatiserend te zijn.

De school biedt ook schoolfruit aan in de voormiddag. Ouders kunnen hun kind hiervoor inschrijven. Bij de inschrijving wordt ook expliciet de mogelijkheid gegeven aan ouders om meer te betalen dan nodig en op die manier het stukje fruit voor een ander kind mee te financieren. Tijdens de bedeling van het fruit wordt er niet gekeken naar wie ingeschreven is, maar naar wie er geen fruit mee heeft. Zo eet iedereen gezamenlijk fruit. Kinderen die in de namiddag geen koek mee hebben, mogen ook een stuk fruit halen. En kinderen die in de opvang geen eigen koekje hebben, kunnen ook fruit halen.

De directie hecht veel belang aan ‘zonder honger naar school’.  Er is een groot vertrouwen tussen directie en ouderraad: de school kan zelf beslissen wie er ondersteuning nodig heeft en moet niet noteren waaraan het geld exact wordt uitgegeven. De school rapporteert wel geregeld over de stand van de rekeningen aan de ouderraad.

Context van de school en actoren

Sancta Maria basisschool is een gezellige, warme school met een familiaal karakter voor kinderen van 2,5 tot 12 jaar in het centrum van Leuven. De school heeft een gemotiveerd en dynamisch team dat elke dag klaarstaat voor de kinderen. Samen met ouders, vrijwilligers en organisaties in de buurt zorgen zij voor een evenwichtige ontwikkeling van elk kind. De school heeft een zeer actieve ouderraad met enthousiaste en gedreven ouders. 

Waarom vindt de VCOV dit goed?

•    De school doet heel wat inspanningen om kinderen alle mogelijke kansen te geven en om te zorgen dat geen enkel kind met honger op school moet zitten.
•    Er is een goede verstandhouding en samenwerking tussen school en ouderraad. Dankzij het wederzijds vertrouwen slagen zij er in om heel wat te realiseren.
•    De school ligt midden in de stad en heeft een heel divers publiek. Er is aandacht voor elk kind en elke ouder. 

Tips

•    Goede communicatie en overleg tussen school en ouderraad is belangrijk voor een transparante samenwerking.
•    Zorg dat de school ruimte heeft om discreet zelf te beslissen wie er ondersteuning nodig heeft. 
•    Spreek op voorhand in de ouderraad af of (een deel van) de opbrengst van een activiteit naar het solidariteitsfonds gaat. 

Contactgegevens voor meer info

Sancta Maria basisschool
Charles Deberiotstraat 3
3000 Leuven
016/23.67.15
info@sanctamariabasisschool.be
www.sanctamariabasisschool.be

Feedback geven