Meertalig en expressief voorlezen in het secundair onderwijs

Zoeken

Dit document is enkel zichtbaar voor leden van de VCOV.
Word nu lid
Meertalig en expressief voorlezen in het secundair onderwijs

Het Lucernacollege in Houthalen, campus Quadrant, deed mee aan de Grote Voorleesdag 2022. Deze secundaire school nodigde ouders uit om te komen voorlezen op school. Twaalf ouders reageerden op de oproep. Klik hier om de oproep op facebook te bekijken. Deze editie van de Grote Voorleesdag werd er ingezet op meertaligheid en expressief voorlezen in een leuke setting.

 • Ouders met diverse roots stonden klaar om in hun thuistaal voor te lezen. De school koos voor een hoofdstuk uit 'De Kleine Prins' van Antoine de Saint-Exupéry. Er werd voorgelezen in het Arabisch, Koerdisch, Engels, Nederlands, Italiaans, Roemeens en Turks. In sommige klassen werd er zelfs in het Latijn voorgelezen.

 • Het Lucernacollege heeft de ambitie om leraren en leerlingen te professionaliseren in het voorlezen. De school denk aan workshops expressief voorlezen. Zo leren de leerlingen uit het secundair onderwijs hoe ze boeiend kunnen voorlezen voor de kinderen van het basisonderwijs.
 • Er volgt ook nog een projectdag rond welzijn met enkele voorleessessies. Klaslokalen worden gezellig gemaakt met zetels, sfeerverlichting, verklede vertellers, ... Op een tafel komen allerlei voorwerpen die de sfeer van het boek weergeven.

Context van de school en actoren

Het Lucernacollege is een vrije niet-confessionele school, erkend en gesubsidieerd door het Ministerie van Onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap. Het Lucerna college is een secundaire school die belang hecht aan talent en burgerzin van de jongeren. De school merkt dat jongeren steeds meer moeite ondervinden in hun talige ontwikkeling. Daarom wil ze vooral inzetten op (voor)leesplezier om op die manier de taalvaardigheidsontwikkeling te bevorderen.


Waarom vindt de VCOV dit goed?
 • Het Lucernacollege toont aan dat de Grote Voorleesdag ook voor het secundair onderwijs een leuk initiatief is!
 • De school kiest voor een internationaal gekend boek dat in vele talen beschikbaar is. Ook anderstalige ouders kunnen op deze manier meedoen en voelen zich erkend en gewaardeerd.
 • De school slaagt erin om jongeren van het secundair onderwijs warm te maken om voor te lezen door de setting aantrekkelijk te maken. Ze koppelen bijvoorbeeld muzische vorming aan het voorlezen.
 • De voorleesdag is geen éénmalige actie. Het hele jaar rond worden er taal- en (voor)lees activiteiten georganiseerd: workshops voor leraren en leerlingen rond expressief voorlezen, schrijfcursussen …

Tips
 • Bezorg de voorleesouders vooraf alle nodige info, de timing en enkele voorleestips.
 • Wacht de ouders op aan de ingang van de school en vertel hen waar ze naartoe moeten.
 • Check het stappenplan meertalig voorlezen.  
 • Schakel de medewerking in van de ouderwerking om ouders uit te nodigen en hartelijk te ontvangen op school.
 • Bedank de ouders achteraf.

Contactgegevens voor meer info

Lucernacollege
Huidevettersstraat 5
3530 Houthalen

https://campusquadrant.be/

Campus Quadrant