Zoeken
In de Rozenkransschool in Wilrijk gingen enkele jaren geleden al stemmen op om werk te maken van de speelplaats. De school ligt in bebouwd gebied en op een luchtfoto uit 2017 is te zien dat de grootste speelplaats volledig is verhard. Er was niet alleen weinig uitdaging en weinig groen, er waren vooral ook veel ruzies op de speelplaats. Reden te meer om actie te ondernemen.
Tijdens een eerste denkoefening gingen zowel leerkrachten als leerlingen aan de slag. Leerlingen gingen aan de slag met Picto-play, een creatieve manier om kinderen inspraak te geven. Zo konden de leerlingen met speelse icoontjes zelf ontwerpen maken en aangeven hoe hun favoriete speelplaats eruit zou zien. Bij het proces werd na enige tijd ook een externe firma betrokken, die het speelplaatsproject mee begeleidde. De ouders werden eveneens betrokken: ouders waren vragende partij om de speelplaats te vergroenen, om te zoeken naar duurzame oplossingen. Het oudercomité heeft het proces rond de speelplaatsvernieuwing mee ondersteund. In 2022 maakt de school opnieuw werk van de heraanleg van een stuk speelplaats, waarbij een lid van het oudercomité mee de plannen heeft ontworpen.
De Rozenkransschool is niet overhaast te werk gegaan. Na de eerste denkoefeningen en plannen, werd er ook goed nagedacht over duurzaamheid. Op het dak van de school werden zonnepanelen geplaatst, regenwater wordt zoveel mogelijk opgevangen en hergebruikt en bij de aanleg van een groene zone op de speelplaats werd aandacht besteed aan de waterhuishouding. Zo werd de speelplaats vrij diep uitgegraven en werd er onder het onverharde stuk speelplaats een goede drainagelaag van kiezels en houtsnippers aangelegd. Dat zorgt ervoor dat er zelfs bij fikse regenbuien geen plassen staan op het onverharde stuk speelplaats.
Het uitgegraven zand werd vervolgens hergebruikt: er werd een zandheuvel aangelegd waar een glijbaan op geplaatst werd. Hout en sommige andere materialen heeft de school kunnen verkrijgen via de stad Antwerpen. De school plaatste in een groene, bosrijke zone achteraan de speelplaats ook een krijtbord, waardoor sommige lessen buiten kunnen doorgaan.
Ook bij de aanleg zelf werden ouders en leerlingen betrokken. Ze hielpen mee met het uitbreken van de speelplaats, metselden de muurtjes rond de groene zone onder toeziend oog van een vakkundig begeleider en deden de nodige berekeningen in de rekenlessen.
De school, de leerlingen én de ouders zijn trots op het eindresultaat. Het schoolteam ziet bovendien het aantal ruzies op de speelplaats behoorlijk afnemen.
De Rozenkransschool ligt in het centrum van Wilrijk en verstrekt al meer dan 100 jaar (sinds 1908) onderwijs aan kinderen. De school streeft ernaar een open, warme school te zijn waar ieder kind welkom is. Modern onderwijs met hedendaagse middelen en methodes is het uitgangspunt. De school heeft een goed werkend oudercomité, dat zowel inhoudelijk als op financieel vlak de school ondersteunt.
Enkele belangrijke tips van de Rozenkransschool bij de vergroening/ontharding van de speelplaats:
- Neem de tijd om een degelijk plan uit te werken.
- Betrek iedereen bij het project: laat het schoolteam, leerlingen en ouders input geven én meehelpen.
- Hulp van een (externe) (groen)firma kan een grote meerwaarde zijn om het project effectief te realiseren.
- Hergebruik zoveel mogelijk materiaal.
- Heb voldoende aandacht voor duurzaamheid en waterhuishouding.
De Rozenkransschool heeft een mooi project gerealiseerd en daarbij alle partijen actief betrokken. De ouders hebben het project mee ondersteund en mee vormgegeven. Men is niet overhaast te werk gegaan, heeft problemen en risico’s op voorhand in kaart gebracht en professioneel advies ingewonnen. Al deze facetten hebben bijgedragen aan een positief leer- en leefklimaat op de school.
Rozenkransschool
Heistraat 255, 2610 Wilrijk
www.rozenkransschool.be
Mei 2022