Wijkwandeling

Zoeken

Dit document is enkel zichtbaar voor leden van de VCOV.
Word nu lid
'Een hart voor ouders': een wijkwandeling met als thema 'gelijke onderwijskansen' in Leuven

Een organisatie van buurthuis Casablanca, LOP Leuven en de ouderkoepels VCOV - GO! ouders – KOOGO
Een praktijkvoorbeeld waarbij ouders elkaar en de schoolbuurt leren kennen. 

Korte beschrijving van het voorbeeld

De wijkwandeling had als thema ‘Gelijke (onderwijs)kansen’. Vanuit dit vertrekpunt werd de buurt Casablanca verkend met zijn aanwezigheid van scholen, organisaties en diensten die ondersteunend kunnen werken voor ouders. Tijdens de rondleiding/wandeling in de wijk was er een voorstelling van de aanwezige scholen, organisaties en diensten zoals het gemeentehuis, OCMW, bib, consultatiebureau Kind en Gezin, CLB… Uitgangspunten hierbij waren o.a.: Ken je deze diensten? Gebruik je ze? Waarom wel/niet?  De wandeling werd ‘veraangenaamd’ door het vertellen van anekdotes uit de wijk en een terugblik op de geschiedenis.
De wandeling werd georganiseerd op een maandagnamiddag in mei van 13u30 tot 15u en dit over een afstand van +/- 2 km. De aankondiging gebeurde via de wijkkrant, een wijkfeest en de nieuwsbrief van het buurtwerk. Op het einde werd er een drankje en een hapje aangeboden aan de deelnemers.


Context en actoren

De wijkwandeling was een initiatief van de WOL Leuven (Werkgroep Ouders en LOP) van het LOP Leuven (Lokaal Overlegplatform). Deze stuurgroep is opgericht om de werkzaamheden van het LOP dichter bij de ouders te brengen en hen via laagdrempelige initiatieven te informeren over gelijke onderwijskansen.
Casablanca is een sociale woonwijk met vooral bereik van de Marokkaanse gemeenschap vanuit het buurtwerk.  Lokale partners zijn het buurtwerk Casablanca en kinderdagverblijf Wigwam.


Waarom vindt de VCOV dit goed?

•    Een wijkwandeling is een origineel alternatief voor een infoavond. Het brengt de ouders op een bijzondere manier samen.
•    Er wordt uitgegaan van de buurt waar mensen wonen. Dit versterkt het samenhorigheidsgevoel, schept vertrouwen en herkenning. 
•    De mensen weten onmiddellijk waar de verschillende diensten zich bevinden. Dit verlaagt de drempel om er nadien zelf naartoe te gaan.

Gouden tips

•    Spreek de ouders persoonlijk aan en maak hen warm voor de activiteit.
•    Probeer ‘spilfiguren’ in te zetten die andere ouders over de brug kunnen halen.
•    Bereid de wandeling voor met enkele ouders uit de buurt en probeer te achterhalen aan welke informatie er nood is, welke diensten weinig gekend zijn, welke kennis verworven is…
•    Vooraf inschrijven kan een drempel zijn voor sommige ouders, maar het maakt de praktische organisatie wel eenvoudiger. Bovendien zijn mensen minder geneigd op het laatste moment af te haken bij bijv. minder goed weer.

Feedback geven