Ouders en school werken samen aan zindelijkheid

Zoeken

Dit document is enkel zichtbaar voor leden van de VCOV.
Word nu lid
Ouders en school werken samen aan zindelijkheid

De peuter- en eerste kleuterklas van VBS Sint-Antonius Eeklo zitten samen in één grote groep van 35 kinderen met 2 full-time leerkrachten. Dat is druk, maar er zijn heel wat voordelen aan het co-teachen. Zo is er in de klas geen enkele peuter die nog een luier draagt. Dit is afhankelijk van heel wat factoren, maar het-niet-alleen-voor-de-klas-staan is zeker een groot voordeel. Een leerkracht of de kinderverzorgster kan steeds tijd maken voor het begeleiden van peuters tijdens de zindelijkheidstraining. 

Een andere bepalende factor is het delen van kennis: er zijn veel misverstanden over zindelijkheid in de kleuterklas. Eén van de twee leerkrachten heeft zich sterk verdiept in het thema en kwam tot de conclusie dat de luier uit moet. Door te voelen wat het is om in de broek te plassen, leren kinderen om zindelijk te worden.

Uiteraard is het ook belangrijk om de ouders mee te krijgen in dit verhaal en daar kruipt veel tijd in. Als de ouders voldoende tips krijgen en zelfvertrouwen opbouwen, heb je ze steeds mee. Dit begint reeds vóór de start van de peuter in de klas. Ouders zijn op verschillende momenten welkom om de school te bezoeken en het kind kennis te laten maken met de klas. De school dringt hierop aan zodat ouders en kind heel wat tijd op school aanwezig zijn nog vóór de instap. Deze  ontmoetingen zijn het uitgelezen moment om al kleine stapjes vooruit te zetten richting zindelijkheid van het kind. Afhankelijk van de leeftijd gaat dit om tips zoals: zet het potje zichtbaar, neem je kind mee naar het toilet als je zelf moet of zet popjes alvast eens op het potje.
Bij kindjes ouder dan twee jaar probeert de leerkracht echt al te sturen richting het uit laten van de luier. Dit gebeurt met een kort stappenplan dat weergeeft hoe de ouders te werk kunnen gaan. Hierbij vindt de school het belangrijk dat ouders zich niet verplicht voelen om het kind zindelijk te krijgen tegen de start op school. Er wordt benadrukt dat, eenmaal ze gestart zijn en het kind gewend is aan de school, school en ouders SAMEN aan de slag gaan.

Ouders kunnen de leerkracht altijd mailen met vragen. Zij stuurt in het weekend ook weleens een berichtje om te vragen hoe het gaat. De aanhoudende communicatie en stimulans spelen mee een grote rol. Dat vraagt wat extra tijd, maar de school plukt meestal na één week de vruchten van de intensieve begeleiding van de peuter en de ouders. Deze aanpak wordt heel erg geapprecieerd door de ouders.

Context van de school en actoren

VBS Sint-Antonius is een echte dorpsschool, gelegen onder de kerktoren in het centrum van Balgerhoeke, een parochie van Eeklo. De school ademt een gezellige sfeer: knus, iedereen kent elkaar, een betrokken ouderraad, … Op verschillende momenten gespreid over het schooljaar kunnen ouders elkaar via activiteiten ontmoeten: een warme wandeling in de herfst, een halloweentocht georganiseerd door de ouderraad, een schoolfeest met steeds een ander thema in het voorjaar, een zomerse barbecue met de ouderraad, …

Eén leerkracht heeft zich door de leeftijd van haar eigen kinderen en een sterke interesse in het thema, verdiept in zindelijkheid.

Waarom vindt de VCOV dit goed?
  • Zindelijkheid wordt ingebed in een ruimere context en al bespreekbaar gemaakt vanaf de eerste kennismakingsdagen.
  • Het werken aan zindelijkheid wordt op een constructieve manier aangepakt zonder de ouders onder druk te zetten. Er wordt samen aan gewerkt.
  • Ouders worden goed geïnformeerd en zij kunnen ook zelf de school contacteren met vragen.

Gouden tips
  • Binnen het schoolteam moeten alle neuzen in dezelfde richting staan.
  • Maak duidelijke afspraken met de ouders over het contacteren van de leerkracht.

Contactgegevens voor meer info

VBS Sint-Antonius Eeklo
Pastoor Bontestraat 2 - 9900 Eeklo
09/377.32.30
info.sintantonius@coltd.be 


VCOV, september 2024