Met helm en fluo ben je wijs

Zoeken

Dit document is enkel zichtbaar voor leden van de VCOV.
Word nu lid
Fluo-actie voor meer zichtbaarheid van jongeren in het verkeer in het Sint-Martinuscollege Overijse (SeO)

Via dit praktijkvoorbeeld werkt de ouderraad aan verkeersveiligheid en zichtbaarheid van de jongeren in het verkeer.


Korte beschrijving van het voorbeeld

Door middel  van een wedstrijd tussen de klassen van de eerstejaars secundair onderwijs, heeft de ouderraad van het Sint-Martinus College in Overijse het gebruik van helm en fluohesjes bij de leerlingen verhoogd. Met deze actie is de ouderraad erin geslaagd het gebruik van helm en fluo COOL te maken.

De 10 eerstejaarsklassen gingen tegen elkaar de wedstrijd aan.  Alleen de fietsers werden geteld. Er werden 2 winnaars beloond met 150 euro die ze aan een klasactiviteit mochten besteden. De eerste winnaar was de klas die op 10 onverwachte opnamemomenten het meeste fietsers had die met helm en/of fluohesje naar school kwamen. Elke fietser kon per helm en per hesje één punt scoren voor zijn/haar klas. Er werd rekening gehouden met het aantal fietsers per klas. Een tweede winnende klas was die klas die over het schooljaar heen het meest vooruitgang boekte. De scores van de klassen werd door de ouderraad bijgehouden via een Excell-file. Elke maand werd de tussenstand aan de klassen uitgehangen.

De ouderraad heeft met deze actie de VCOV-wedstrijd ‘U doet het toch veilig?’ gewonnen.
De plechtige overhandiging van de prijzen gebeurde in het bijzijn van burgemeester, schepen van mobiliteit, sponsors en de VCOV-vertegenwoordiger. Na de toespraak van de voorzitter van de ouderraad over de kwetsbaarheid van fietsers en voetgangers in het verkeer, riepen de kinderen “WIJ ZIJN HET BEU”, om hun ongenoegen te uiten over het gebrek aan respect van de automobilisten. Alle eerstejaars kregen tenslotte nog een rugzak-fluohoes van sponsor KBC en enkele andere gadgets.

De klassenwedstrijd is geen alleenstaande actie. Een tweede initiatief bestond uit de bouw van twee overkappingen om de fietsenrekken van de 3de graad droog te houden. Een overdekte fietsenstalling verhoogt het comfort en dus ook het aantal fietsers. Verder organiseerde de school ook fietsbehendigheidstesten en een fietsonderhoudwedstrijd.


Context van de school en actoren

Het Sint-Martinuscollege is een secundaire school die vlakbij een druk kruispunt ligt.
Er vonden reeds verschillende aanrijdingen van leerlingen op dit kruispunt plaats.


Waarom vindt de VCOV dit goed?

Met deze actie pakt de ouderraad meteen het belangrijkste zorgpunt van ouders aan: de veiligheid van hun kinderen. Studies wijzen uit dat het gebruik van helm en fluo de zichtbaarheid en dus ook de veiligheid van de jongeren in het verkeer sterk verbetert.


Gouden tips

Meer dan een éénmalige actie:
Om een effect op langere termijn te verkrijgen is het nodig om deze actie jaarlijks te herhalen.
De fluo-actie vormt samen met een aantal andere acties een geheel van sensibiliseringsacties die de verkeersveiligheid op de weg naar school verhogen.
•    De actie is ingebed in de bredere MOS-werking op school. De verkeerswerkgroep van de ouderraad werkt nauw samen met het MOS-team.
•    De ondersteuning door enkele leerkrachten is noodzakelijk. Drie leerkrachten hielpen met het stimuleren van de leerlingen en vooral bij het registreren van helm- en fluogebruik.
•    Bij de prijsuitreiking werden de pers, de burgemeester, de schepen van mobiliteit en de sponsors van de prijzen uitgenodigd. Dit geeft de actie een officieel en feestelijk tintje, dat werkt motiverend!
•    Om de ouders zoveel mogelijk te betrekken, helpt het om de actie reeds vroeg aan te kondigen, bijv. op de contactavond bij het begin van het schooljaar. De bekendmaking kan best op regelmatige tijdstippen herhaald worden: per brief, per mail, met affiches, …


Contactgegevens voor meer info

Sint-Martinuscollege Overijse
Waversesteenweg 96
3090 Overijse