Zoeken
De ouderraad van het Sint-Jozefscollege in Aalst volgde een webinar van de ouderkoepels over vroegtijdig schoolverlaten in mei 2023. De voorzitter verzorgde vervolgens tijdens de proclamatie op het einde van het schooljaar een speech. Daarin vestigde zij niet alleen de aandacht op de leerlingen die geslaagd waren, maar stond ze ook stil bij al degenen die er niet bij waren. Zowel het schoolteam als ouders waardeerden dat en vonden dat het thema meer aandacht verdiende.
De ouderraad ging in gesprek met het school. De school nam op dat moment al verschillende initiatieven op het vlak van het begeleiden van leerlingen: er is niet alleen een team van leerlingenbegeleiders op de school aanwezig, ook de preventieraad en het We Hear You-team (WHY-team, bestaande uit leerlingen) zetten al sterk in op de begeleiding van leerlingen. Allemaal samen legden ze bezorgdheden en signalen op tafel waarna de ouderraad besloot om een debatavond te organiseren over welbevinden. Aan de hand van een draaiboek werd de avond georganiseerd, steeds in samenspraak en afstemming met alle betrokkenen.
Samen met VCOV werd de debatavond vormgegeven. De ouderraad contacteerde vijf experten die een panel zouden vormen: een kinder- en jeugdpsychiater, een expert in criminologische en orthopedagogische thema’s, een jongerenexperte en tevens journaliste van de Gezinsbond, een coördinator van het Lerend Netwerk Jeugdhulp-Onderwijs en een coördinator van Groep Intro.
De ouderraad maakte veelvuldig en via verschillende kanalen het initiatief bekend: op de opendeurdag van de school werden flyers uitgedeeld, een poster werd uitgehangen, ouders werden rechtstreeks aangesproken. De ouderraad bracht de debatavond ook onder de aandacht via Smartschool: een drietal keer werd een bericht gestuurd, steeds met een verschillende stijl: een uitnodiging, een mail met uitgebreide informatie en een mail met beknoptere informatie in bulletpoints. En met succes: tijdens de avond waren er naar schatting maar liefst 160 aanwezigen, waaronder veel ouders, maar ook leerlingen en leden van het schoolteam.
Na een hartelijke ontvangst, een welkomstwoord door de voorzitter van de ouderraad en de voorstelling van de panelleden, legde de VCOV-moderator de werking van de avond uit. De stelling werd geprojecteerd, de aanwezigen gaven met groene en rode kaartjes aan of zij het eens of oneens waren met de stelling. Vervolgens kwam één panellid eerst aan het woord, waarna andere panelleden erop konden inpikken. Het publiek mocht na elke stelling even onderling overleggen wat zij ervan vonden. De opstelling van de zaal droeg hieraan bij: de aanwezigen zaten met 5 à 6 personen aan een tafeltje.
Ook de Preventieraad, het team leerlingenbegeleiding en het WHY-team maakten van de gelegenheid gebruik om hun werking voor te stellen en een oproep te doen naar ideeën van ouders. Na afloop waren de aanwezigen welkom om nog even te blijven napraten.
Het Sint-Jozefscollege is een grote school in het centrum van Aalst. Het Sint-Jozefscollege bestaat niet enkel uit een school voor gewoon secundair onderwijs, maar omvat ook een internaat, drie scholen voor basisonderwijs en een kinderopvang. Het opvoedingsproject is gestoeld op het christelijk humanisme van de Jezuïeten. Het Sint-Jozefscollege biedt Ignatiaans onderwijs.
- De ouderraad zet een relevant thema voor alle betrokkenen bij onderwijs op de agenda en geeft er ook zelf actief invulling aan.
- De ouderraad, de school en externen (o.a. de panelleden) werkten goed samen, niet enkel op vlak van organisatie maar ook wat betreft de inhoud van de debatavond.
- De ouderraad nam een coördinerende rol op en schakelde ondersteuning in waar nodig of gewenst.
- Er werd met heel veel mensen en zaken rekening gehouden: iedereen werd beluisterd en ieders inbreng was welkom en werd in de mate van het mogelijke meegenomen in de verdere uitwerking.
- De debatavond werd zeer goed via verschillende kanalen en met verschillende communicatiestijlen onder de aandacht gebracht, met een grote opkomst tot gevolg.
- Zorg voor een goede samenwerking en afstemming tussen ouderraad, school en andere betrokkenen.
- Vraag hulp en ondersteuning waar nodig.
- Werk met een draaiboek als leidraad en een duidelijke taakverdeling.
- Contacteer tijdig alle betrokkenen en hou hen op de hoogte van de vorderingen in de voorbereiding.
- Neem op voorhand contact op met de experten, zodat je weet wat voor hen essentiële punten zijn. Stem ook op voorhand af over wie welke stelling krijgt toegewezen als startspreker.
- Communiceer duidelijk, meerdere keren, via verschillende communicatiekanalen en met verschillende communicatiestijlen.
- Werk met inschrijvingen vooraf, maar laat ook niet-ingeschrevenen toe tijdens de debatavond.
Wens je een debatavond te organiseren? Ondersteuning, begeleiding of een voorbeeld van een draaiboek nodig? Neem dan contact op met VCOV!
Contactgegevens van de school:
Sint-Jozefscollege humaniora
Pontstraat 7
9300 Aalst
Telefoon: 053 79 04 41
Email: humaniora@sjcaalst.be