Zoeken
Ouders, leraren en leerlingen krijgen inspraak in het Sint-Pieterscollege Leuven. Via bevragingen en overleg op de schoolraad wordt er rekening gehouden met de mening van alle partners op school.
Op de schoolraad worden thema’s van het lokale schoolbeleid besproken. Soms verloopt de discussie moeilijk en wordt er beslist om alle partners op school te bevragen. Meestal is er een goede respons. Bij de laatste bevraging waren er 600 antwoorden op een totaal van 800 ouders.
De resultaten van de bevragingen van ouders, leerlingen en leraren worden besproken op de schoolraad.
De schoolraad geeft een advies waarmee de school bij haar beslissing rekening kan houden.
Enkele voorbeelden:
- Gsm gebruik op school:
Gsm gebruik op school was volledig verboden. De leerlingen waren vragende partij om de gsm op school toe te laten. Ze plaatsten dit punt op de agenda van de schoolraad. De schoolraad besliste om hier eerst alle geledingen over te bevragen. Het oudercomité stelde enkele vragen op, die de ouders elektronisch beantwoordden.
Veel ouders wilden de gsm niet toelaten, de leerlingen waren massaal voor het gsm gebruik.
Na bespreking van de resultaten van alle partners, en na het overleg op de schoolraad, besliste de school dat de gsm tijdens de pauzes gebruikt mag worden.
Er zijn wel enkele regels opgesteld: de gsm mag enkel op de speelplaats, in de schoolgebouwen mag hij niet gebruikt worden, ook niet in de toiletten. Er mogen geen foto’s genomen worden. - Respectvol voorkomen van de leerlingen:
In het schoolreglement staat dat de leerlingen respectvol gekleed moeten zijn. De leerlingen vroegen zich af wat dit juist inhoudt. Mogen de leerlingen bijv. met een artificiële haarkleur op school verschijnen? Op de schoolraad werd beslist om hier een bevraging over te houden.
De school besliste, na het overleg met de schoolraad, dat een artificiële haarkleur op school verboden is.
Het Sint-Pieterscollege is een secundaire school in hartje Leuven, met een open schoolcultuur.
- Het oudercomité neemt haar rol als oudervertegenwoordiger ernstig. Ze bevraagt ouders en geeft hen de kans om hun mening te geven over aspecten van het schoolgebeuren. De besluiten van bevragingen en discussies worden door het oudercomité gecommuniceerd naar de school.
- Het Sint-Pieterscollege is een school waar inspraak van ouders en leerlingen geen dode letter is. De school neemt de beslissingen maar er wordt rekening gehouden met de mening van ouders, leerkrachten en leerlingen.
- Maak duidelijk aan de ouders dat de school graag wil weten hoe zij erover denken. Ouders gaan gemakkelijker meewerken aan bevragingen als ze het gevoel krijgen dat hun mening ertoe doet.
- Geef achteraf feedback aan de ouders over de resultaten.
- Vertel hen vooraf op welke manier er rekening wordt gehouden met hun mening.
- Hoe kan je de mening horen van moeilijk bereikbare, kwetsbare ouders? Maak bv. een eenvoudige, kortere versie van de enquête. Geef de ouders de kans om de bevraging samen met een leraar (of vrijwilliger) in te vullen.
- Splits de bevraging op per thema zodat ze korter en concreter wordt.
- Bevraag de ouders op een moment dat ze toch al op school aanwezig zijn: oudercontact, schoolfeest... Gebruik hiervoor een mini-enquête die de ouders ter plaatse invullen en afgeven.
- Je kan naast de schriftelijke/digitale enquête ook een focusgroep organiseren. Hiervoor kan je best samenwerken met buurtwerkingen of andere welzijnsorganisaties. Op die manier kan je gericht ouders uitnodigen die je anders moeilijk bereikt met de enquête.
Sint-Pieterscollege
Minderbroedersstraat 13
3000 Leuven
www.sintpieterscollege.be