Autoluwe week

Zoeken

Dit document is enkel zichtbaar voor leden van de VCOV.
Word nu lid
Praktijkvoorbeeld: Autoluwe week
Autoluwe week
VBS Kozen-Wijer


Korte beschrijving van het voorbeeld
Een hele week lang, van 4 tot 8 mei, stond de school en het naar school gaan in het teken van autoluwte. Leerkrachten en ouders werden gevraagd om zo veel mogelijk de wagen te laten staan en per fiets of te voet naar school te komen.

Enkele acties en afspraken:
- De parkeerruimte aan de school die normaal diende voor de wagens van de leerkrachten, deed die week dienst als extra grote fietsenstalling.
- Kleuters mochten met hun fiets op de speelplaats rijden.
- Het aspect veiligheid was belangrijk, daarom kregen alle leerlingen een fluohesje.
- Maar werkt zo’n hesje wel? De ouderraad installeerde een donkere tent aan de schoolpoort,die van binnen was gedecoreerd met fluohesjes. Kinderen mochten er binnen, gewapend met een zaklamp, om zo met eigen ogen te zien hoe sterk de hesjes het licht reflecteren.
- Wie zijn hesje gebruikte om naar school te komen, kreeg een beloning van de fluobrigade. Dat zijn zesdejaars die aan de schoolpoort de kinderen opwachten die te voet of per fiets naar school komen en hun hesje dragen.
- Elke dag stond er een extra activiteit op het programma: een verkeerspark, handige opa’s die leren hoe je een lekke fietsband plakt, extra verkeersles tijdens de lesuren en zelfs een heuse verkeersquiz.
- Een hoogtepunt was het verkeerspark. Deze uitgebreide opstelling toverde de speelplaats om tot een miniwegennet met verkeersborden en echt werkende verkeerslichten. Een al even echte agent kwam kijken of de kinderen zich volgens de regels in het verkeer kunnen begeven en stuurde bij waar nodig. Een aantal behendigheidsproeven gaven de kinderen de kans om te kijken of ze over voldoende fietsvaardigheden beschikten.
- Afsluiter van de autoluwe week was een ontbijt op school. Bedoeling was dat de leerlingen met de fiets of te voet, maar zeker met een lege maag, naar school komen, waar ze een ontbijt kregen aangeboden om hen te bedanken voor hun inspanningen.

Eens de autoluwe week voorbij was, bleven alle genomen initiatieven onder de aandacht gehouden.
De opbrengst van de komende kerstmarkt zal worden gebruikt voor de aankoop van enkele figuurtjes van Veilige Victor. Hij zal met zijn fluokleuren zowel kinderen en ouders eraan herinneren om te blijven werken aan een veilige schoolomgeving!
Context van de school en actoren
De Vrije Basisschool van Kozen ligt midden in het dorp, dat vandaag zo’n 1.700 inwoners telt. De school telt ongeveer 180 kleuters en kinderen tot 12 jaar.
De school is ondergebracht in wat voorheen een kloostergebouw was en ligt erg centraal, naast de vroegere parochiezaal en tegenover de kerk.
Kozen is een erg landelijke gemeente (er zijn bv. geen verkeerslichten in het dorp en de maximale snelheid bedraagt er 70 km per uur). Heel wat ouders brengen hun kinderen met de auto naar school. Maar de relatief korte afstand en de centrale ligging van de school maken dat best wel meer kinderen en ouders te voet of per fiets naar school zouden kunnen komen. 
Waarom vindt de VCOV dit goed?
• Goede samenwerking tussen veel actoren: de ouderraad, het schoolteam, de gemeente en de politie.
• Ouders en schoolteam zien samen het belang in van een veilige schoolomgeving en het stimuleren van ouders en kinderen om met de fiets of te voet naar school te komen.
• De genomen initiatieven (sponsoring fluohesjes, Veilige Victor-figuurtjes, verkeersles en – opleiding…) hebben allemaal een duurzaam karakter.
• De ouderraad en de school kiezen voor een positieve aanpak en boodschap
Gouden tips
• Betrek de directie en het schoolteam bij de voorbereidingen, zeker wanneer de ouderraad het project coördineert.
• Maak vooraf goede afspraken met de school omtrent de opvolging van het project bv. de opbrengst van de kerstmarkt zal gaan naar de aankoop van Veilige Victors.
• Maak het project, zeker voor de jongsten, ook visueel bv. aan de hand van het figuurtje Veilige Victor, fluohesjes, enz.
• Sluit het project feestelijk af bv. met een ontbijt om iedereen te bedanken.
Contactgegevens voor meer info
Opcosenstraat 22
3850 KOZEN
Tel: (011) 31.21.62
www.vbs-kozen-wijer.be