Zoeken
Een ouderraad is een officieel adviesorgaan van de school en valt bijgevolg onder de verantwoordelijkheid en aansprakelijkheid van de vzw school.
Alle activiteiten van de ouderraad met toestemming van de school worden beschouwd als schoolactiviteiten en vallen onder de verantwoordelijkheid van het schoolbestuur. De burgerlijke aansprakelijkheid van vrijwillige medewerkers van de ouderraad wordt gedekt door de schoolpolis. De ouders die vrijwillig meewerken aan een activiteit van de school of van de ouderraad zijn verzekerd zowel tijdens de uitvoering van de activiteit als tijdens de verplaatsing naar de activiteit. Naast de aansprakelijkheidsverzekering kan de school nog een verzekering afsluiten voor lichamelijke ongevallen en rechtsbijstand.
Elke schoolpolis is specifiek. Vraag aan de directeur of de verzekeringsagent welke specifieke clausules opgenomen zijn in de polis van je school.
Willen de ouders op eigen initiatief, zonder samenwerking en zonder toestemming van de school, iets organiseren, dan treden ze op niet op als ouderraad maar als ‘feitelijke vereniging’ en kunnen ze geen aanspraak maken op de schoolpolis.
Als een oudercomité (feitelijke vereniging) activiteiten samen met de school organiseert, kan er in de meeste gevallen ook een beroep gedaan worden op de schoolpolis. Vermeld duidelijk op de uitnodiging voor de activiteit en in het voorbereidend verslag dat de school organisator is en niet het oudercomité. Vraag de dekking door de verzekering voor de zekerheid na op school of bij de verzekeringsmakelaar.
Indien een initiatief van de ouderwerking geen goedkeuring krijgt van het schoolbestuur, dan zal de ouderwerking zelf moeten instaan voor het verzekerings- en financiële luik van dit initiatief. Het schoolbestuur kan dergelijk initiatief niet verhinderen, maar kan wel verhinderen dat de naam van de school eraan verbonden wordt. Het schoolbestuur kan in dit geval niet aansprakelijk gesteld worden bij eventuele problemen. De personeelsleden die aan deze initiatieven deelnemen zijn niet gedekt voor arbeidsongevallen en de schoolpolis is niet van toepassing voor dit initiatief.
Oudercomités die op eigen initiatief activiteiten organiseren, kunnen hun vrijwilligers gratis verzekeren via de vrijwilligersverzekering van de Vlaamse Overheid.
Een oudervereniging als vzw kan enkel beroep doen op de schoolverzekering als dit specifiek vermeld staat in de bijzondere voorwaarden van de schoolpolis.
Vraag na bij je verzekeringsagent of de vzw volledig verzekerd is.
Is deze clausule niet opgenomen in de bijzondere voorwaarden, dan kan je als vzw geen beroep doen op de schoolpolis. In dit geval moet de vzw ouderwerking zelf volgende wettelijk verplichte verzekeringen afsluiten:
- Een verzekering burgerrechtelijke aansprakelijkheid (BA): voor de risico’s met betrekking tot het vrijwilligerswerk. Deze verzekering kan tussenkomen als de organisatie (= de vrijwilliger) een fout maakt die schade veroorzaakt aan derden.
- Een vrijwilligersverzekering. Het is wettelijk verplicht om vrijwilligers te verzekeren tijdens de uitvoering van hun activiteit(en) en tijdens de verplaatsingen in het kader van deze activiteit(en).
- Heeft je ouderwerking als vzw werknemers in dienst, bijv. een kinderopvang(st)er voor de voor– en naschoolse opvang, dan moet je een arbeidsongevallenverzekering afsluiten.
- Beschikt de ouderwerking als vzw over een bus die gebruikt wordt voor bijv. uitstappen, dan moet je ook een autoverzekering afsluiten.
- Een verzekering objectieve aansprakelijkheid brand en ontploffing is enkel verplicht als je bijvoorbeeld een (sport)zaal hebt.
Als je deze verplichte verzekeringen niet afsluit, kan dat leiden tot persoonlijke aansprakelijkheid van de bestuurders of bestuursleden.
Naast deze verplichte verzekeringen, kan elke vereniging natuurlijk vrij bijkomende, niet verplichte, verzekeringen afsluiten.