Zoeken
Op school gebeurt veel meer dan leren alleen. In samenwerking met verschillende partners worden er feesten georganiseerd, sportevenementen, fuiven, wandelingen… Al deze initiatieven maken dat de school een echte gemeenschap wordt waar ook plaats is voor ontmoeting en ontspanning. Ouders leren elkaar en de school hierdoor beter kennen, leerlingen kunnen zich van een andere kant laten zien. Zo verhoogt de betrokkenheid bij het schoolleven.
Een bijkomend doel van dergelijke activiteiten is vaak om extra middelen voor de school te verwerven. Hierbij is het belangrijk om de juridische en financiële aspecten van de ouderwerking te bewaken.
De manier waarop er met de financiën wordt omgegaan, is erg afhankelijk van de schoolcultuur en het wederzijds vertrouwen tussen ouders en school. Het wordt bepaald door traditie, voorgeschiedenis en persoonlijkheden.
Het is dus aan de ouderwerking om, in overleg met de school en binnen de regelgeving, voor een bepaald systeem te kiezen. De VCOV ondersteunt hierbij door in dit hoofdstuk een overzicht te geven van de regels en aanbevelingen voor ouderwerkingen. We maken een onderscheid tussen de verschillende soorten ouderwerkingen:
- Op fiche 6.2 vind je informatie over de financiën van een ouderraad onder de vzw school
- Fiche 6.3 bevat informatie over de financiën van een oudervereniging als feitelijke vereniging (bijv. een oudercomité of een vriendenkring)
- Fiche 6.4 gaat over de financiën van een ouderwerking als vzw
De VCOV ondersteunt jouw ouderwerking bovendien met handige voorbeelddocumenten, zoals een voorbeeld van eenvoudige boekhouding en een afsprakennota voor opbrengstactiviteiten.