Zoeken
Wil jouw ouderwerking de drijvende kracht worden achter een nieuwe, groene speelplaats? Wij zetten 10 tips op een rij! Neem zeker ook eens een kijkje in de rubriek 'speelplaats' in onze ouderinfotheek.
1. Praat met de directie, de ouder- en schoolraad
Alles wat je als ouderwerking wil doen, doe je met medeweten én in samenspraak met het schoolbestuur. Het schoolbestuur draagt namelijk de eindverantwoordelijkheid en staat in voor de veiligheid van de infrastructuur. Plaats het project ook op de agenda van de ouder- en schoolraad. Het welzijns-, veiligheids- en gezondheidsbeleid van een school is een overlegthema van de schoolraad.
2. Je kan een werkgroep maken
Mogelijk kan er gekozen worden om een werkgroep te vormen die het project in goede banen zal leiden. Om deze werkgroep samen te stellen moet er nagedacht worden over wie er te maken heeft met het veranderen van de schoolspeelplaats: het schoolbestuur, de directie, het personeel, de ouders, de leerlingen… Allen hebben zij belang bij een kindvriendelijke, uitdagende speelplaats.
3. Benut de talenten van ouders
Ga na waar vrijwilligers goed in zijn. Dit kan van onschatbare waarde zijn voor de school: ga hiernaar op zoek en zorg voor een stevig netwerk. Zo kan de school ook een smak geld besparen.
4. Kijk eens ‘over het muurtje’
Zoek inspiratie elders, bijvoorbeeld in een andere school. Hou (lokale) media in het oog: nieuwe speelplaatsen worden vaak groots onthuld/geopend. Ook een verwijzing naar onze praktijkvoorbeelden is hier een meerwaarde.
5. Onderzoek de subsidiemogelijkheden
Werken aan een speelplaats kunnen door AGIOn, het Agentschap voor Infrastructuur in het Onderwijs, gesubsidieerd worden. Het louter inrichten van een speelplaats is niet subsidiabel, wel als het gekoppeld is aan de heraanleg of nieuwbouw van de speelplaats. Ga na of lokale besturen of organisaties ook subsidiemogelijkheden bieden. De gemeente kan bijv. financieel ondersteunen of gratis diensten aanbieden zoals de hulp van de gemeentelijke groendienst bij het aanplanten van de moestuin…
6. Voorzie een goede, gestructureerde planning
Hou het budget in de gaten en maak een tijdlijn op. Zo kan je bijvoorbeeld tijdig de data van de klusdagen bekend maken zodat de helpers zich kunnen vrijmaken. Voorzie (indien nodig) kinderopvang.
7. Zorg dat iedereen goed verzekerd is
In principe zijn alle activiteiten die worden georganiseerd, gecontroleerd en toegelaten door de school verzekerd via de schoolpolis. De schoolpolis geldt voor alle vrijwilligers van de school, tijdens schooldagen en vakanties, binnen en buiten de schoolmuren, tijdens of na de lesuren… Kleine onderhoudswerken, ook wel eens ‘particuliere huishoudelijke taken’ genoemd, worden volledig gedekt door de schoolpolis bijv. schilderen, ramen lappen, moestuin beplanten, kippenren plaatsen…
Grote, risicovolle onderhoudswerken zijn uitgesloten uit de schoolpolis en dienen extra verzekerd te worden, bijv. dakwerken, ramen plaatsen, speelplaats opbreken en nieuwe tegels inleggen, chapewerken, zandbak of houten paviljoen timmeren… Hiervoor kan de school een extra verzekering of een uitbreiding op haar polis afsluiten. In dit geval moet ze de namen van de vrijwilligers en de duur/periode van de werken tijdig doorgeven aan de verzekeringsagent. Materialen zijn (meestal) niet inbegrepen in de schoolpolis, hiervoor kan een aparte verzekering afgesloten worden.
De school kan best tijdig met de verzekeringsagent bespreken welke werken en materialen in de schoolpolis zijn opgenomen en, waar nodig, een bijkomende verzekering moet afgesloten worden.
Laat de speeltoestellen aankopen door de school! Voor de inspectie, verzekering en aansprakelijkheid is het van essentieel belang dat de speeltoestellen op naam van devzw school staan. Een ouderwerking die wil sponsoren, kan dit doen via een gift aan de school voor de aankoop van de speeltoestellen.
8. Bedank de vrijwilligers
Laat de helpers zien dat hun hulp gewaardeerd wordt: organiseer bijv. een barbecue of een drink en wees in je communicatie trots op de verwezenlijkingen.
9. Zorg voor een feestelijke inhuldiging
Zo een project dient gevierd te worden. Nodig pers uit bij de inhuldiging en zet iedereen die ook maar iets heeft bijgedragen aan het project uitgebreid in de bloemetjes.
10. Hou de VCOV op de hoogte van het project
De VCOV deelt dit dan met andere ouderwerkingen en scholen en zo help je Vlaanderenbreed andere scholen met hun project.