Zoeken
Elk kind heeft recht op onderwijs. Elk kind moet kunnen beschikken over alle leermiddelen op 1 september. In het secundair onderwijs worden de leermiddelen gewoonlijk aangekocht door de ouders. De kosten lijken echter eindeloos te stijgen, de materialen zijn soms niet tijdig beschikbaar, ... Dat maakt het voor ouders niet evident om de leermiddelen (tijdig) te voorzien. Ondertussen maken de kinderen een moeilijke start op school.
Vanuit de ouderkoepels willen we heel sterk benadrukken dat scholen de schoolkosten moeten beheersen; dat zij een goed schoolkostenbeleid moeten voeren. Sommige scholen zijn op de goede weg, andere scholen hebben nog veel ruimte voor verbetering.
In deze tips richten we ons op wat ouders kunnen doen. Niet om de plichten van de school te minimaliseren, wel met de hoop dat ouders zo inzicht krijgen in wat mag en wat moet. We proberen ouders te informeren, sensibiliseren en inspiratie te geven.
Klik in onderstaande afbeelding op de tips om meer informatie te krijgen.
Lees je liever de tips onder elkaar? Scroll dan even verder, daar staat alle informatie onder elkaar weergegeven.
1. Gun jezelf de tijd
Het is belangrijk dat je kind op 1 september kan starten met de nodige leermiddelen. Anders gaan scholen misschien extra kosten aanrekenen voor het kopiëren van lesmateriaal.
Als je begin juli direct zicht krijgt op welke leermiddelen nodig zijn, kan je gericht gaan rondkijken. Gun jezelf de tijd om prijzen te vergelijken. Misschien krijg je korting als je vroeg bestelt, misschien kan je tweedehands wel leermiddelen vinden?
Als je de laatste dag nog leermiddelen moet aankopen, zijn er mogelijk enkel nog duurdere soorten beschikbaar.
Schaf de leermiddelen pas aan als je zeker weet dat je kind kan starten in een bepaalde studierichting.
2. Wat moet je aanschaffen?
De school bepaalt met welke leermiddelen in de klas gewerkt wordt. De school zal steeds de boeken- en materiaallijst ter beschikking stellen. Hoewel de school hier een verantwoordelijkheid heeft, kan het zijn dat je de boeken- en materialenlijst niet ontving, bijvoorbeeld omdat je niet naar het oudercontact kon gaan, omdat het briefje kwijtraakte, omdat je kind afwezig was toen de brief werd uitgedeeld, ... Aarzel niet om ernaar te vragen.
Bekijk de boekenlijst kritisch: welke boeken heb je misschien al van vorig jaar? Leermiddelen die meerdere jaren meegaan hoeven niet elk jaar opnieuw gekocht te worden, maar staan soms wel opnieuw op de boekenlijst. Normaal gesproken duidt de school dat goed aan op de boekenlijst, bekijk dus goed de info die erop staat en vraag uitleg indien nodig.
3. Kies zelf waar je de leermiddelen koopt
De meeste scholen werken met een boekenleverancier. Sommige scholen hebben een eigen boekenfonds. Weet dat je niet verplicht bent de leermiddelen aan te kopen via deze kanalen. Je mag als ouder zelf kiezen waar je de schoolmaterialen aankoopt.
Scholen krijgen vaak hoge kortingen (bijvoorbeeld door groepsaankopen). Daardoor is het vaak het goedkoopste om via de school leermiddelen aan te schaffen, maar vergelijk steeds goed de prijzen, durf vragen te stellen en weet dat het oké is om de leermiddelen ergens anders aan te kopen.
4. Verken of je leermiddelen kunt huren
Sommige schoolboeken kunnen hergebruikt worden. Deze kan je soms huren, wat kan schelen in de kosten. Vaak wordt de mogelijkheid om te huren vermeld op de boekenlijst.
Als je een boek kan huren, vraag dan na of een boek meer dan één jaar gebruikt wordt. Als je een boek drie schooljaren achter elkaar moet huren, is het soms goedkoper om het toch te kopen (en eventueel daarna door te verkopen). Kijk goed naar het verschil tussen de nieuwprijs en de huurprijs. Helaas zijn sommige huurprijzen erg hoog.
Ook de voorwaarden voor het huren kunnen onverwachte kosten opleveren: wat gebeurt er als je een huurboek kwijtraakt of beschadigd terug binnenbrengt? Het is belangrijk je hier vooraf van bewust te zijn.
5. Kan je leermiddelen tweedehands kopen?
Herbruikbare leermiddelen kan je misschien wel overkopen van iemand anders tegen een voordelig tarief.
Er worden vandaag de dag weinig handboeken gebruikt, maar bekijk of er toch een handboek op de boekenlijst staat dat je tweedehands kunt aankopen.
Let goed op dat je de juiste versie aankoopt. Gebruik de ISBN-nummers van de boekenlijst.
Denk breder dan boeken: ook (praktijk)materialen of schoolkleding zijn misschien wel van iemand over te kopen.
6. Elk leermiddel per kind?
Sommige leermiddelen worden niet zo heel frequent gebruikt in de klas, maar kosten wel veel geld. Atlassen of woordenboeken bijvoorbeeld. We zien steeds meer scholen die deze leermiddelen zelf ter beschikking stellen aan leerlingen.
Indien de school zulke leermiddelen toch op de aankooplijst zet, kan je gerust navragen of het nodig is dat elk kind van het gezin over een eigen exemplaar beschikt. Vaak volstaat het om één atlas in huis te hebben.
10. Gespreid betalen?
Is het moeilijk om de schoolfactuur (in één keer) te betalen? Mogelijk staat op de schoolfactuur, in het schoolreglement of in een aparte brochure van de school informatie over de betalingsmogelijkheden. Is dat niet het geval of heb je vragen, dan mag je de school steeds contacteren.
Weet dat je gespreid mag betalen. De school moet in de bijdrageregeling en op elke factuur vermelden dat gespreide betaling mogelijk is en moet ook vermelden wie het aanspreekpunt is om dat te regelen.