Zoeken
- Via Facebook bereik je ouders die niet (of niet regelmatig) aan de schoolpoort komen.
- Het is een kans om nieuwe media op een positieve manier in te zetten.
- Hoe meer verschillende kanalen gebruikt worden om ouders te bereiken, hoe beter.
- Je hoort makkelijker nieuwe ideeën of voorstellen.
- Door veel met beeldmateriaal te werken worden ook ouders die het Nederlands (nog) niet goed beheersen betrokken.
- Je krijgt meer respons dan met de klassieke briefjes, bv. op een oproep naar helpende handen.
- Via Facebook krijg je zicht op wat er leeft onder de ouders en wat ze belangrijk vinden.
- Er zijn leuke toepassingen zoals het maken van evenementen en polls.
1. Groep of pagina?
We raden ouderwerkingen aan om een gesloten groep te maken. Dit kan via de linkerkolom, groepen.
Daarna klik je op .
Kies je voor 'openbaar', dan kan iedereen zien wie lid is van de groep en bekijken wat de leden plaatsen.
Kies je voor 'privé', dan kunnen alleen leden zien wie lid is van de groep en bekijken wat de leden plaatsen.
(Bij een Facebookpagina zijn de gegevens en berichten altijd openbaar en zichtbaar voor iedereen. Een profiel is voor persoonlijk gebruik.)
2. Vormgeving
Besteed de nodige aandacht aan de omslagfoto. Deze verschijnt bovenaan je pagina en geeft meteen een eerste indruk. De profielfoto verschijnt telkens je een bericht plaatst of reageert. Je kan kiezen voor een foto, maar ook bv. voor het logo van de ouderwerking.
3. Goede afspraken
Maak vooraf goede afspraken over wat gepost kan worden. Waarvoor wil de ouderwerking Facebook gebruiken en waarvoor niet? Een nettiquette opstellen is geen overbodige luxe.
Problemen, vragen of klachten of leraren horen in ieder geval niet thuis op Facebook. Deze bespreken ouders best met de betrokkenen en/of de directeur. Wat wel kan zijn bv. helpende handen/chauffeurs gezocht, verloren voorwerpen, foto's van uitstappen...
Verschijnt er toch negatieve commentaar, dan kan je de afzender uitnodigen om het probleem te bespreken in een individueel gesprek. Wanneer een bericht echt niet door de beugel kan, verwijder je het best (cfr. racisme, schelden...). Verwittig dan de afzender en meld waarom je het bericht verwijderd hebt.
4. Respecteer de privacy
In het begin van het schooljaar hebben de ouders aangegeven of er al dan niet foto's van hun kind(eren) gepubliceerd mogen worden. Bevraag je hierover bij de school. Publiceer zeker geen compromitterende of gênante foto's /filmpjes. Gebruik het gezond verstand.
5. Leraren/leerlingen
Kunnen leraren en/of leerlingen 'vrienden' worden? Bespreek de voor- en nadelen en ga na wat de geldende afspraken zijn op school. Het starten met Facebook kan de aanzet zijn voor een social media beleid op school als dat er nog niet is.
6. Beheerders
Het is aangewezen meerdere beheerders te hebben. PC-problemen, ziekte of ongeval... kunnen ervoor zorgen dat iemand (tijdelijk) geen toegang heeft tot de pagina/groep. Beheerders aanstellen doe je via 'Pagina bewerken > beheerdersrollen beheren'.
7. Variatie
Tracht zoveel mogelijk variatie te bieden in de berichten die je post en hou het kort. Maximum twee regels tekst is voldoende. Een afbeelding, krantenartikel, aankondiging, oproep, link naar informatieve website... Voor dit laatste kan je een link in de status plakken, wachten tot de link geladen is en dan de (overbodig geworden) url uit de tekst halen.
Probeer geregeld ook een vraag om interactie te bekomen. Maar... overstelp de mensen niet met berichten. Overdaad schaadt.
Om de berichten te spreiden, kan je gebruik maken van de planner. Kies ‘publicatietools’ of ‘publishing tools’. Daar kan je in de linkerkolom kiezen voor geplande berichten en een nieuw bericht plannen.
8. Evenementen
Activiteiten van de ouderwerking of school kan je aankondigen via een evenement. Maak afspraken over evenementen buiten de school: kunnen ouders ook evenementen van bv. sportclub aankondigen?
9. Voor alle ouders
Hou er rekening mee dat het internet niet voor alle ouders even vlot toegankelijk is. Er zijn ook mensen die niet willen instappen in sociale netwerken of er reeds van teruggekomen zijn. Facebook is aanvullend; het mag de andere communicatiekanalen niet vervangen.
10. Toestemming van het schoolbestuur
Als ouderraad val je onder de verantwoordelijkheid en aansprakelijkheid van het schoolbestuur. Je moet dan ook toestemming vragen. Het schoolbestuur kan de Facebookgroep niet verhinderen, maar kan wel eisen dat de groep niet onder de naam van de school opereert. Verduidelijk je doelstellingen en vertel waarom je een Facebookgroep wil. Ook voor oudercomités is overleg vooraf belangrijk! Om de gedragenheid te verhogen, kan je de ouders vooraf vragen via welke kanalen ze betrokken willen worden.